Een windturbine op het terrein wekt energie op voor het bedrijf, ze maken gebruik van recyclede watersystemen, recycleren ook 99 procent van hun afval en hebben een prachtige tuin. Het is een greep uit de projecten die Harol uit de grond stampte om duurzamer te worden.
Die initiatieven zijn nu ook beloond. Donderdagavond mocht het Diests familiebedrijf het certificaat van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen in ontvangst nemen.
“Deze erkenning maakt ons bijzonder trots”, vertelt CEO Annick Draelants. “Met concrete acties dragen we actief bij aan de bescherming van onze planeet en het efficiënt gebruik van grondstoffen en materialen. Dit maakt Harol tot een milieubewuste partner voor consumenten en bouwprofessionals, die streven naar duurzame oplossingen zonder concessies te doen aan kwaliteit en comfort.”
Een van de meest opmerkelijke actiepunten die Harol op het getouw zette, draait om de eigen windturbine op de site, waardoor ze jaarlijks liefst 3.600 ton CO₂-uitstoot besparen. Opzet van het actieplan is om het rendement nog verder te verhogen, met alle positieve gevolgen vandien qua besparing van de CO2-uitstoot. Harol wil zo het gebruik van beschikbare groene energie verhogen van 53% naar 70%. En ze zijn op de goede weg: in 2023 werd al een stijging tot 64% opgetekend.
Daarnaast startte Harol met het sensibiliseren van haar klanten over het kleurgebruik. Doel: het poederlakafval verminderen. Begin 2023 besloot het bedrijf het aantal kleuren in hun aanbod te verminderen, waardoor meer van dezelfde kleur poederlakken en het recupereren van poeder mogelijk werd. De evaluatiecommissie van VOKA prees Harol alvast voor dit initiatief, waarbij ook de milieukosten geïntegreerd werden in de prijs naar de klanten.
Harol nam het duurzaamheidscertificaat van Voka met trots in ontvangst. “Onze deelname aan het Voka Duurzaamheidscharter mag op z’n minst een gedurfd plan genoemd worden, waar we vol enthousiasme voor blijven gaan”, klinkt het.