Ingeblikte vis heeft zijn intrede gemaakt in horecazaken. Aanvankelijk als aperitiefhapje of tapa, tegenwoordig gebruiken chefs ze steeds vaker in voorgerechten en hoofdschotels. Ook topchef Peter Goossens en culinaire journalist Willem Asaert keken niet vreemd op toen ze voor een nieuwe reeks in de krant een blik ansjovis kregen voorgeschoteld.
Thomas Baeyens van restaurant L’Amitié in Antwerpen is daar al sinds 2016 mee bezig. “Belangrijk is dan wel dat die conserven van goede kwaliteit zijn”, zegt hij. Hij bezocht verschillende producenten in Spanje, Portugal en Frankrijk. “In die landen zijn conserven in restaurants enorm ingeburgerd, terwijl ze in België een negatieve connotatie hebben.”
“Die vis komt ’s morgens kraakvers binnen en wordt dan gekuist, gegaard en gepasteuriseerd, dat is helemaal anders dan de conserven die je voor 2 euro in de supermarkt koopt”
Thomas Baeyens
Na een jarenlange zoektocht heeft Baeyens een assortiment samengesteld van meer dan honderd verschillende vissen. Het gaat van sardines en makreel tot zeebaars, rog en zonnevis. “Die vis komt ’s morgens kraakvers binnen en wordt dan gekuist, gegaard en gepasteuriseerd, dat is helemaal anders dan de conserven die je voor 2 euro in de supermarkt koopt”, benadrukt hij.
Pasta vongole
Alle visconserven zijn klaar voor gebruik. Je kunt de vis ook bakken of verwerken in een ander gerecht. “Neem nu de kokkels, daar kan je een perfecte pasta vongole van maken. Pasta koken, je trekt het blik open, voegt er peterselie, citroensap, peper en zout naar smaak bij en dat is het. In tien minuten heb je een topgerecht op tafel. Ook restaurants kunnen dit perfect zo serveren, niemand merkt het verschil.” Op sardineshop.be staan ook video’s hoe je zulke gerechten makkelijk kunt serveren.
Koksprobleem
Antwerpen staat in de top 5 van aantal sterrenrestaurants per inwoner, toch klagen veel restaurants over het vinden van geschikt personeel. Vooral kok is een knelpuntberoep. Ze zijn moeilijk te vinden en stellen vaak torenhoge eisen. “Kwalitatief hoogstaande visconserven zijn een mooi alternatief”, meent Baeyens. “Het aanbod is ook erg gevarieerd, de conserven blijven ook jaren goed en je hebt weinig afval.”
“Het aanbod is ook erg gevarieerd, de conserven blijven ook jaren goed en je hebt weinig afval”
Thomas Baeyens
De prijzen vallen – gezien de kwaliteit – best nog wel mee. Voor 4,95 euro koop je al sardines millésimé in een kunstig blikje. Duurste in de het assortiment visconserven is de gegrilde tonijn Morillo (34,95 euro). De patés koop je al vanaf 3 euro. “De conserven bevatten ook geen E-nummers om de smaak te versterken. De voedingswaarde blijft dus volledig behouden” beklemtoont Baeyens.
Tinned Date Night
De verkoop van visconserven kreeg enkele jaren geleden een enorme opflakkering omdat het een trend werd op TikTok. Mensen spraken – meestal thuis – af om dan samen te genieten van gerechten in blik met een stuk brood en een glas wijn. Een betaalbare formule met ook nog eens heel weinig werk. Die trend is intussen weer wat gaan liggen, maar vindt zijn weg naar de restaurants, die zien er dus geen graten meer in om hun klanten visconserven voor te schotelen.
De Sardineshop heeft geen fysieke winkel, je kunt enkel online bestellen. Levering aan huis is franco vanaf 75 euro.