Tijdens de eerste vijf maanden gingen er 1.094 bouwbedrijven over de kop in België. De sector zit daarmee ruim op recordkoers: het aantal faillissementen ligt een vijfde hoger dan bij het vorige record: 906 falingen van januari tot en met mei 2023.
“De vorig jaar sterk gestegen hypothecaire rente, de hoge weliswaar stabiliserende bouwmateriaalprijzen, de uitzonderlijke hoge loonindexatie in 2023 en de zwaar beperkte maatregelen voor sloop en heropbouw zijn belangrijke redenen voor de hoge cijfers”, reageerde kmo-bouwfederatie Bouwunie onlangs nog op de vele faillissementen in de bouwsector. Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens pleitte voor onder meer voor een btw-tarief van 6 bij sloop en heropbouw, en voor een belastingvoordeel voor bouwers en verbouwers.
Het regent helaas faillissementen
De bouw is ook de zwaarst getroffen sector van het land. Ook in de handel werd de kaap van 1.000 faillissementen tot en met mei net gerond. Dan volgt de horecasector met zowat 850 faillissementen. Wat verderop is er de logistieke sector (vervoer en opslag), die met 302 falingen op vijf maanden tijd 10% hoger staat dan bij het vorige record (in 2023).
In heel België gingen volgens de cijfers van Statbel van januari tot en met mei 4.727 ondernemingen failliet. Daarbij kwamen 14.937 op de tocht te staan. April steekt er bovenuit, met ruim 5.100 verloren arbeidsplaatsen. Dat heeft veel te maken met het faillissement van voertuigproducent Van Hool waarbij meer dan 2.000 mensen hun job verloren. In West-Vlaanderen was de teloorgang van tapijtenbedrijf McThree (een kleine 300 jobs) het meest in het oog springende dossier.