WVI 60jr

West-Vlaamse Intercommunale (WVI) viert 60e verjaardag met dringende oproep aan de politiek

BRUGGE - 60 jaar. Zo lang bestaat WVI, de intercommunale voor streekontwikkeling voor 54 steden en gemeenten in West-Vlaanderen. Opgericht door haar gemeenten-vennoten om krachten te bundelen, middelen efficiënter in te zetten en beter te voldoen aan de behoeften van bedrijven en inwoners. Vandaag blijft de missie ongewijzigd: samen werk maken van een duurzame en veilige woon-, werk- en leefomgeving. De intercommunale treedt op als verlengstuk van de lokale besturen. WVI benadrukte ook dat er te weinig ruimte om te ondernemen wordt gecreëerd door de Vlaamse overheid.

 

WVI greep de 60e verjaardag aan om een balans op te maken maar ook naar de toekomst te kijken. De uitdagingen zijn niet min. “We moeten inventiever en creatiever reageren op nieuwe uitdagingen op het vlak van klimaat, energie, wonen, ondernemen, mobiliteit, natuur en milieu”, zo luidt de boodschap. “Samen kunnen we meer impact creëren.”

Nood aan ruimte om te ondernemen

WVI heeft in het belang van de bedrijven nood aan ruimte. Maar net dat vormt een groot probleem. De politiek werd met name met de vinger gewezen. “Ondanks de opeenvolgende crisissen blijft de economische dynamiek in onze regio hoog”, zo stelt WVI vast. “In 2023 liep de verkoop van bedrijfspercelen terug tot 9,6 ha aan 24 bedrijven op 11 bedrijventerreinen, maar dit ligt vooral aan het slabakkende aanbod. In 2017 hadden we samen met de provincie West-Vlaanderen in een beleidsnota gericht aan de Vlaamse overheid 430 hectare bijkomende bedrijventerreinen gevraagd, maar hierin zijn nog geen concrete resultaten op het terrein geboekt. Hopelijk brengt de volgende Vlaamse regering daar verandering in. De schaarste zal ervoor zorgen dat de prijzen voor bedrijfspercelen de hoogte in gaan.”

Revitalisering en reconversie

Ook voor de revitalisering van verouderde bedrijfsruimte kijkt WVI naar de Vlaamse overheid. “Toen we ons strategisch plan 2019-2025 opmaakten, bedroegen de Vlaamse subsidies voor revitalisering nog 85 procent”, luidt het. “Intussen zijn ze gezakt naar 60 procent, zodat de gemeente zelf 40 procent moet bijpassen. Voor de revitalisering van bedrijventerrein Ieperleekanaal hadden we de budgetten gelukkig al vastgelegd, maar zonder extra Vlaamse middelen zijn nieuwe projecten niet haalbaar.”