Van oude deuren en ramen in pvc, maakt recyclagebedrijf Deceuninck in Diksmuide kleine korrels, granulaten genoemd, die het opnieuw gebruikt om nieuwe profielen te maken. Sinds 2018 werd in dat project al 25 miljoen euro gepompt.
Deceuninck heeft wereldwijd zeventien bedrijven en twee daarvan zijn gevestigd in West-Vlaanderen. In de fabriek in Diksmuide, die ongeveer tien jaar terug from scratch werd opgebouwd, komen dagelijks acht vrachtwagens vol met afgedankte raam- en deurprofielen waar ze vermalen worden tot granulaten. Die kleine pellets dienen als grondstof voor nieuwe profielen. Deceuninck gaat terecht prat op dit sterk staaltje circulaire economie.
Numero uno
Met de drie nieuwe granulaatlijnen erbij wordt de capaciteit in Diksmuide verdubbeld. “Vroeger konden we 24.000 ton afval recycleren, vandaag is dat tot 45.000 ton”, zegt communicatiedirecteur Bart Peeters. “Tien tot vijftien procent van onze profielen is gemaakt met gerecycleerd materiaal. De regelgeving is streng, maar we streven steeds naar een hoger percentage en hopen dat de overheid zowel in België, maar zeker ook in Europa ons die kans geeft.”
Deceuninck mag zich vandaag het grootste recyclagebedrijf van West-Europa noemen. Het West-Vlaamse bedrijf heeft zeventien vestigingen in alle uithoeken van de wereld. Enkel in Diksmuide, waar 80 personeelsleden aan de slag zijn, worden de granulaten gemaakt.