Executives,Accept,Job,Application,Documents,And,Read,Job,Applicants,Resume Foto: Shutterstock

45% van de Belgische werkgevers van plan om banen te creëren

De wervingsintenties blijven op een hoog niveau in België, ondanks een nog steeds onzekere economische omgeving. Dat meldt ManpowerGroup dinsdag. Volgens de jobbarometer van de hr-organisatie is 45% van de ondervraagde werkgevers in ons land van plan om banen te creëren in het derde kwartaal, terwijl 20% van hen ontslagen verwacht.

“Deze relatief hoge wervingsintenties in België, boven het wereldwijde gemiddelde en het gemiddelde van de EMEA-regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika), kunnen worden toegeschreven aan aanhoudende tekorten aan arbeidskrachten en het feit dat veel posities langdurig openstaan vanwege de moeilijkheid om gekwalificeerde kandidaten te vinden”, zegt Sébastien Delfosse, managing director van ManpowerGroup BeLux.

Volgens Delfosse bieden economische indicatoren echter weinig helderheid en maken ze dat werkgevers voorzichtig blijven met hun aanwervingsbeslissingen. “Ze richten zich vooral op werving en kostenbeheersing. De internationale resultaten van ons onderzoek laten ook zien dat de arbeidsmarkt onder druk blijft staan en sterk wordt beïnvloed door de aanhoudende onzekerheid.”

Werkgevers in acht van de negen onderzochte sectoren in België verwachten hun personeelsbestand tegen het einde van september uit te breiden. Werkgevers in de IT-sector melden de meest gunstige vooruitzichten, waarbij bijna zeven van de tien ondervraagde werkgevers van plan zijn om hun personeelsbestand tegen eind september uit te breiden.

“De vraag naar IT-profielen zoals ontwikkelaars, cybersecurity experts, data-analisten of cloud-specialisten blijft zeer groot”, zegt Delfosse. “Digitale transformatie blijft een strategische prioriteit voor bedrijven van alle grootten en in alle sectoren.” De wervingsintenties zijn ook zeer positief in de sector van consumptiegoederen/diensten/horeca/retail, transport, logistiek en automotive, en gezondheidszorg/levenswetenschappen. Daarentegen zijn de vooruitzichten aanzienlijk zwakker in de energiesector en negatief in de telecommunicatie- en communicatiesector.

Voor de jobbarometer werden 40.000 werkgevers bevraagd, waarvan 525 in België.