4 modezaken dicht Foto: JID

4 modezaken dicht in enkele weken tijd: is er iets aan de hand in Gent? “Boetiekjes zijn zeker niet ten dode opgeschreven”

In enkele weken tijd hebben vier bekende en gevestigde modezaken in Gent-centrum aangekondigd dat ze ermee stoppen. En níét omdat ze slecht zouden draaien of moeilijk bereikbaar zouden zijn. Puur toeval? Of is er toch meer aan de hand? “Het is begonnen met corona, toen alles dicht moest.”

Eind april kondigde Stiletto het einde aan na 37 jaar. Nog geen maand later gooide de exclusieve dameswinkel D-Couture in de Voldersstraat na 42 jaar de handdoek in de ring. Kort erna gaven ook Twiggy (exclusieve kleding) en Orsacchino (speciale lingerie en badmode) aan dat ze de deuren sluiten, na respectievelijk 50 en 33 jaar.

Lees ook: Bekende dameswinkel sluit na 50 jaar de deuren: “Ik wil een leven kunnen leiden naast Twiggy”

Telkens gaat het om respectabele zaken voor een gegoeder publiek, met ervaren zaakvoerders. Is er iets aan de hand in Gent?

“De modesector heeft het lastig”, zegt Gino Van Ossel, professor aan Vlerick Business School en retailexpert. “Het is begonnen met corona, toen alle winkels dicht moesten. Daarna kwam de hyperinflatie. En dan is er nog het grillige weer. De herfst was te warm voor de modesector, de lente te koud, en van oktober tot nu heeft het permanent geregend.”

Vier jaar tegenspoed

Resultaat: vier jaar tegenspoed. “Sommige winkels zijn al jaren op de sukkel en bereiken nu hun grens”, zegt Van Ossel. Maar er zijn ook zaken die tegen het heel goed doen, ondanks die tegenslagen. Stiletto, D-Couture, Twiggy en Orsacchino zijn precies zulke winkels. Ze draaien nog steeds goed en sluiten de deuren om andere redenen.

Pascal Loman sluit zijn winkel Stiletto, vlak bij de Veldstraat. Foto: JID

Negatieve tendens

“Ik begrijp dat sommige mensen schrikken omdat er op korte termijn vier winkels verdwijnen”, zegt Sofie Bracke (Open VLD), schepen van Handel. “Maar van een negatieve tendens is helemaal geen sprake. Het is puur toeval dat ze in dezelfde periode stoppen.”

Bij drie van de vier zaken heeft dat met leeftijd te maken. Pascal Loman, de eigenaar van Stiletto, is 65 jaar. Twee winkels uitbaten is te veel geworden. Filip Cocquijt en Jan De Clerck van D-Couture wijzen naar het verlies van parkeerplaatsen en de veranderende Veldstraat, maar ook naar hun pensioengerechtigde leeftijd.

Net zoals Veronique Vesschemoet van lingeriewinkel Orsacchino. Het gebouw waar haar lingeriewinkel in huist, wordt afgebroken. Ergens anders van nul herbeginnen, dat ziet ze niet meer zitten. En Barbara Beernaert van Twiggy is wel nog maar 53, maar moegestreden. Ze wil ook een leven naast haar werk.

Barbara Beernaert van Twiggy is moe. Ze wil ook een leven naast haar werk. Foto: JID

“Tijdens de pandemie heeft de online verkoop een hoge vlucht genomen”, zegt Van Ossel. “Een aantal zelfstandigen is een webshop begonnen, maar sommigen hebben die later weer gesloten omdat het te veel werk was.”

Een fysieke winkel openhouden is ook veel werk, maar er is hoop. “Voor het eerst in jaren is onze leegstand fors gedaald, geen enkele centrumstad doet het beter dan Gent”, zegt Bracke. Ook voor winkels in het hogere segment is er nog een toekomst, erkent Van Ossel.

Olga Martens (72) en Lut Soens (70) zijn daar schoolvoorbeelden van. Martens verkoopt sinds eind november vintage handtassen en kleren van merken als Delvaux en Chanel in de Burgstraat. Moens opende eind mei een winkel met Belgische ontwerpers, wat verderop in dezelfde straat. “Mijn man verklaarde me zot, maar mijn kleinkinderen vonden het fantastisch”, zei Martens bij de opstart. Of zoals Van Ossel zegt: “De boetiekjes zijn zeker niet ten dode opgeschreven.”

Olga van Huis Olga. Foto: JID