Van Hool werknemers Archiefbeeld. Foto: BELGA

Voka vraagt verlenging “ontwrichte zone” na overname Van Hool door VDL

Werkgeversorganisatie Voka herhaalt haar oproep om de zogeheten ontwrichte zone te verlengen tot 2030. "Er is meer dan ooit een regioplan nodig na het faillissement bij Van Hool", zegt Voka dinsdag.

Binnen een ontwrichte zone kunnen bedrijven op federale steun rekenen. Met busbouwer Van Hool, chemiebedrijf Celanese en sportwinkelketen Decathlon kan het banenverlies in de regio Lier/Willebroek/Mechelen oplopen tot 2.000 op een paar maanden tijd. Daarom stelde Voka ook al in april dat een regioplan aan de orde is met de bijhorende verlenging van de ontwrichte zone.

Een dergelijke zone houdt in dat bedrijven geen twee maar vier jaar lang minder bedrijfsvoorheffing moeten doorstorten. Het voordeel komt neer op een besparing op de loonkosten van 4 tot 5 procent.

LEES OOK. VDL creëert slechts 250 vaste jobs op Van Hool-site, productie van volledige bussen verdwijnt uit Koningshooikt

In theorie gaan de investeringen en de werkgelegenheid na zo’n maatregel omhoog. “VDL Groep neemt Van Hool over en behoudt 250 jobs”, schrijft Voka dinsdag in een persbericht. “Het zijn dus geen 300 tot 600 jobs, zoals eerst werd gedacht. Over die beslissing spreken we ons niet uit. Maar die beslissing heeft uiteraard gevolgen.”

Door het faillissement gaan in België naar schatting 2.485 (in)directe banen verloren. Ook al heeft ongeveer een op de drie ex-medewerkers van Van Hool een nieuwe job, toch blijft de klap voor de regio groot, analyseert de werkgeversorganisatie.

Op dit moment zijn er meer dan 10.000 werkzoekenden in het arrondissement Mechelen.