“We hebben onze tijd genomen om kwaliteitsvolle en lekkere alcoholvrij bieren te brouwen”, verklaart CEO Boudewijn van der Kelen de eerder laattijdige lancering van alcoholvrij bier. In 2018 had de brouwerij met haar Star Light al een alcoholvrije pils op de markt gebracht, zij het dat deze nog steeds 0,4% alcohol bevatte. Nu komt de brouwerij met twee volledig alcoholvrije varianten, het blonde Flandrien 0,0 en fruitbier Rouge 0,0.
Om tot dit resultaat te bekomen werd niet alleen de consumentenmarkt onderzocht, ook de verschillende procédés die gebruikt kunnen worden bij de productie van alcoholvrij bier werden onder de loep gehouden.
Dertigplussers
Zo mikt Brouwerij Haacht met de Flandrien 0.0 vooral op de iets oudere consumenten (dertigplussers), die hun klassieke bier graag eens afwisselen met alcoholvrije varianten, de zogeheten flexi-drinkers. “Onze Rouge 0.0 is vooral gericht op de jongere consumenten, vanaf 20 jaar, die vaak heel bewust nooit alcohol drinken”, vult operationeel directeur Pol Bossuyt aan.
Als procédé koos Brouwerij Haacht voor koude destillatie, al gebeurt dit onderdeel van het productieproces vooralsnog bij een externe brouwerij.
“Het alcoholvrij bier wordt grotendeels bij ons gemaakt”, benadrukt bieringenieur Bert Desplenter. “Zo maken we hier een speciaal ‘moederbier’ met heel veel smaak dat na het gistingsproces wordt opgehaald om er alle alcohol uit te halen. Nadien komt het terug naar hier, waar het verder wordt afgewerkt tot Flandrien of Rouge.”
De brouwerij wil de-alcoholisatie in de toekomst ook zelf uitvoeren, maar hiervoor zijn grotere investeringen nodig.
Voor het eerste jaar mikt de brouwerij op 4.000 hectoliter om op termijn 5 % van het marktaandeel alcoholvrij bier te behalen.