Restaurant Arax Marko Ajamian is er klaar voor. Zijn Libanees restaurant Arax verwelkomt dit weekend opnieuw klanten. Foto: Dirk Vertommen

Libanees restaurant Arax heropent drie maanden na brand

Marko Ajamian (43) van Arax straalt. Amper drie maanden na een brand die heel wat schade aanrichtte, opent zijn restaurant op de Botermarkt in Mechelen zaterdag opnieuw de deuren. “Toch leek het voor mij een eeuwigheid te duren, ik miste mijn werk”, zegt hij.

De brand die Arax teisterde, zit bij Marko voorgoed in het geheugen gegrift. “Zoiets vergeet je nooit. In minder dan drie minuten tijd was drie jaar werk weg”, vertelt de zaakvoerder. Die zondagavond 11 februari omstreeks 20.30 uur liep er iets mis in de keuken. Via de afvoerbuis van de dampkap verspreidde het vuur zich razendsnel naar de bovenliggende verdiepingen van het pand.

Alhoewel de uitbaters dat nog probeerden, was er geen blussen meer aan. “Mijn schoonbroer en ik konden ons via de zonnewering vanaf de eerste verdieping op het nippertje uit de voeten maken. Gelukkig raakte er niemand gewond”, zegt Marko. De brand richtte aanzienlijke schade aan, maar structureel bleek alles nog in orde. Daarom schakelde de zaakvoerder ook meteen een gespecialiseerd bedrijf in om alles op te ruimen.

Toen al met de ambitie om het restaurant zo snel mogelijk opnieuw te heropenen en dat is gelukt. Vol enthousiasme toont Marko ons de zaal. “Van de sluiting na de brand hebben we gebruikgemaakt om ze een beetje op te frissen. De zitbank is vernieuwd en ook onze toog hebben we een beetje aangepast”, zegt hij.

Geen jaar wachten

Ook de keuken werd opgeknapt en de elektriciteit is helemaal vernieuwd. “Ik heb gemerkt hoe moeilijk het is om snel aannemers te vinden, waardoor alles langer duurt. Op de verdiepingen is er nog aardig wat werk, maar daarop wilden we niet wachten om te heropenen. Dat zijn klusjes die later nog kunnen gebeuren. Anders zouden we misschien een jaar gesloten zijn geweest en dat zou te lang zijn. Tegen dan zijn de mensen je misschien vergeten”, legt Marko uit.

Zaterdag heropent zijn restaurant dus na iets meer dan drie maanden. “Voor de buitenwereld is dat snel, maar toch leek het voor mij een eeuwigheid te duren. Ik miste mijn werk.” Marko hoopt dat zijn vertrouwde klanten terugkeren. “Net zoals bij de opening drie jaar geleden voel ik een beetje dezelfde stress, maar ik kijk er heel erg naar uit. Het zal wel loslopen”, vertelt hij.

Om de periode van sluiting te overbruggen, keek Marko een tijdje uit naar een locatie elders in de binnenstad. “Het bleek niet realistisch. Wat zou ik nadien doen met twee zaken? Het is al niet gemakkelijk om personeel te vinden”, zegt de restauranthouder. Zelf kan hij erop rekenen dat zijn team terugkeert. “Alleen de studenten die in juni examens hebben, moeten we nog even missen. We trekken onze plan wel. Dan werk ik zelf wat harder.”

Marko is blij dat hij opnieuw kan starten op de Botermarkt. “Ik wil hier blijven. Ik vind het een mooi en gezellig plein. Volgens mij kan het nog mooier worden als er nog een of twee restaurants bijkomen”, zegt hij. Aan het concept van de zaak wijzigt er niets. “We gaan aan onze menukaart binnenkort wel nog een mixed grill en een nieuw dessert toevoegen, maar eerst gaan we focussen op de opstart.”