Femke Haerens van FTB Tisselt FTB heropent aan de Mechelsesteenweg als FTB/123spellen. Foto: Wout Van Den Eede

Winkel voor veiligheidskledij heropent en verkoopt nu ook Pokémon-kaarten

Tot voor kort kon je bij FTB in Tisselt (Willebroek) terecht voor veiligheidskledij. Dit weekend heropende de winkel in een gloednieuw handelspand aan de Mechelsesteenweg. De verhuis van de zaak maakt deel uit van een transformatie; naast veiligheidskledij handelt uitbaatster Femke Haerens nu ook in speelgoed, kaarten en allerlei hebbedingen.

Vandaar het nieuwe addendum in de naam FTB/123spellen, twee totaal verschillende concepten ondergebracht in één winkel. Tijdens de opening op zaterdag is het koppen lopen op het nieuwe pleintje aan de brug van Willebroek. Ouders en kroost komen snuisteren in Femkes diverse catalogus. De uitbaatster en eigenares wordt om de haverklap aangeklampt met vragen over een pokémon-kaart of ontvangt kussen en felicitaties. Ze blikt terug op een interessante ondernemingsgeschiedenis.

Passie

“Mijn ouders zijn 25 jaar geleden begonnen met de verkoop van verkeerssignalisatie . Daar is dan de verkoop van veiligheidskledij uit voortgevloeid”, vertelt Femke, terwijl ze een groep enthousiaste kinderen naar haar nieuwe winkel wijst. “Tijdens covid viel alles stil. Voor mij was dat de ideale moment om mijn passie te ontplooien in de ruimte die voorhanden was.”

Die passie kan je misschien nog het best samenvatten met verzameldrang: van bordspellen, tot Pokémon-kaarten tot zelfs sneakers. “Aan mijn wand met collector items zie je bijvoorbeeld mijn ‘jordans’ (gepatenteerde Nike-gymschoenen van Amerikaans basketbalicoon Michael Jordan red.)”, zegt Femke. “Die heb ik in het blauw, niet van maatje 36 tot 48, maar enkel van 44. Dat is een pak exclusiever. Toch wil ik het ook betaalbaar houden.” Vlak ernaast hangt een truitje op van eveneens iconisch atleet en voetballer Roberto Carlos.

Openbloeien

Femkes toevoeging aan de winkel van haar ouders groeide enorm snel in populariteit. “Dat komt vooral omdat ik heel gemoedelijk ben in omgang met de kinderen die bij ons langskomen”, verklaart ze. “Ik sta niet alleen in mijn winkel om te verkopen. Met een kind dat het op school wat moeilijker heeft, kan ik één-op-één praten over Pokémon of over hun favoriete spel of stuk speelgoed. Die bloeien dan helemaal open.”

Met die persoonlijke aanpak wil ze zich profileren tegenover grotere spelers in de markt. “Omgekeerd komen mensen hier niet zomaar over de vloer om iets kopen, daarna af te rekenen en weer te verdwijnen. Ik probeer in het belang van de ouders en het kind mee te denken. Zo zeg ik wel eens tegen de kindjes dat ze hun speelgoed niet mee naar school mogen nemen. Een paar weken later komen ze dan trots terug met een map waarin al hun kaarten mooi verzameld zijn.”

Brug

De nieuwe locatie laat Femke toe om de veiligheidskledij duidelijk af te zonderen van het speelgoedgedeelte. “Vroeger zat alles door elkaar, die scheiding biedt rust”, besluit ze. “Het 123spellen-gedeelte wordt steeds populairder. We hebben meer klanten die binnenwandelen voor een leuk bordspel dan voor veiligheidskledij. Qua aandeel in de boekhouding brengt de veiligheidskledij voorlopig wel nog meer geld in het laatje.”

De nieuwe locatie moet hopelijk meer mensen bereiken. “Aan onze vorige locatie in de Jozef De Blockstraat was er veel minder beloop. Hier in het hart van Willebroek, vlakbij de bekende brug, heb je continu beweging.”