“Uitgaan moet voor iedereen fijn zijn, maar dat is helaas niet altijd het geval”, zegt schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie (Groen). “Zelfs de zorg en angst dat je slachtoffer kan worden van grensoverschrijdend gedrag, maakt het uitgaan al minder plezierig. Deze toolbox is een eerste handvat dat we aanreiken aan uitbaters van cafés en eventorganisatoren om van hun café of event een veilige plek te maken, gepast te kunnen reageren op grensoverschrijdend gedrag en slachtoffers te begeleiden.”
De inhoud van de toolbox, die de naam ‘Leuven cares’, kreeg, werd samengesteld op basis van goede praktijken bij enkele concertzalen en cafés in Leuven, zoals Het Depot, Nacht, fakbars en jeugdevents. Ook ervaringen uit andere steden werden meegenomen.
De toolbox bevat een informatiebrochure over grensoverschrijdend gedrag en een concreet stappenplan met acties om medewerkers en vrijwilligers te sensibiliseren en tips om gepast te reageren bij grensoverschrijdend gedrag. Ook is er ondersteunend communicatiemateriaal, zoals hulpkaartjes, affiches en banners en informatie over het inrichten van een ‘care zone’ beschikbaar. Er worden ook vormingen georganiseerd over het thema.
De stad is daarnaast op zoek naar vrijwilligers die samen met de preventiedienst deel willen uitmaken van een ‘care team’. Dat is een groep die aanspreekbaar is voor wie zich niet op zijn of haar gemak voelt tijdens het uitgaan. Het ‘care team’ zal een eerste keer worden ingezet tijdens de Beleuvenissen in juli op de Vismarkt.