In Blankenberge bouwt Go Ocean samen met DEME een havendam voorzien van speciale bouwblokken. In het naburige Vlissingen (Nederland) wordt dan weer een concept uitgewerkt samen met Van Oord’s initiatief Ocean Health en Ørsted om oesterstructuren te plaatsen in de omgeving van windmolenparken.
Beide projecten gebruiken natuurinclusief design en nieuwe technieken, gericht op het stimuleren van de biodiversiteit en het herstellen van mariene ecosystemen. Met deze twee projecten in hun aanbod maakt Go Ocean het voor iedereen mogelijk om, naast zeegrasherstel in Schotland, koraalherstel in Bali en mangroveherstel in Madagaskar, ook bij te dragen aan het herstel van onze eigen Noordzee
Onderzoek broodnodig
“In tegenstelling tot herbebossing staat oceaanherstel op vele vlakken nog in de kinderschoenen”, zegt Sarah Parent, CEO van Go Ocean. “We zijn dan ook heel trots dat we met Go Ocean deze twee Noordzeeprojecten kunnen ondersteunen. Beiden zijn experimentele pilots die letterlijk en figuurlijk de bouwstenen leggen voor het herstel van de ecosystemen in onze Noordzee en daarbuiten. Er is nog veel onderzoek nodig en we vinden het dan ook onze plicht om daar als organisatie onze schouders onder te zetten. Zowel bedrijven als particulieren kunnen de projecten via Go Ocean steunen. We blijven op een heel laagdrempelige manier natuurherstel aanbieden aan iedereen die daaraan mee wil werken.”
Speciale bouwblokken voor mariene projecten
In samenwerking met DEME, dat reeds betrokken is in verschillende innovatieve projecten op en rond de Noordzee, wordt in Blankenberge een pilootproject gelanceerd waarbij minimum 50 speciaal ontwikkelde bouwstenen worden geïntegreerd in een nieuw te bouwen havendam.
Marc Huygens, environmental manager bij DEME, verduidelijkt: “In de proefopstelling, die een onderdeel is van een complete maritieme constructie, gebruiken we speciale bouwblokken in de toplaag van golfbrekers. Hiermee willen we de voordelen van dit natuurinclusieve alternatief voor gewone betonblokken aantonen en bevestigen. De extra monitoring en units die Go Ocean al voorziet, geven ons niet alleen waardevolle inzichten in de complexe natuurlijke processen die leiden tot de ontwikkeling van biodiversiteit op deze constructie. Op lange termijn dragen ze ook bij aan een duidelijke waardering van de ecologische voordelen van deze natuurgebaseerde alternatieve oplossingen. Dat is cruciaal voor het gebruik van deze blokken in toekomstige waterbouwkundige projecten.”
West-Vlaams kenniscentrum
Go Ocean ontpopt zich stap per stap tot een kenniscentrum. Recent trok de organisatie het West-Vlaamse RAFF Plastics uit Houthulst aan als investeerder. Met die investering kan Go Ocean zowel op kapitaal als expertise rekenen om te groeien. RAFF Plastics CEO Caroline Van der Perre trad ook toe tot de raad van bestuur van Go Ocean.
Go Ocean wil het herstel van kustlijnen en mariene ecosystemen ondersteunen en versnellen, de weerbaarheid van onze oceanen tegen bedreigingen zoals klimaatverandering bevorderen en de habitat van wildlife in de oceaan beschermen. Go Ocean werd opgericht in 2023 als zusterbedrijf van de West-Vlaamse Belgische boom accelerator Go Forest.