Al sinds 1995 heeft Kellanova, het vroegere Kellogg Company, een fabriek waar meer dan 650 mensen werken. Ze maken er de bekende chips van Pringles. Die moet je natuurlijk ergens stockeren en tot voor kort gebeurde dat in vijf verschillende magazijnen. Niet alleen in Mechelen zelf, maar ook in Lier, Rumst en Londerzeel.
Voetafdruk verkleinen
“Door volgeladen vrachtwagens te gebruiken en te werken vanuit één hub, daalt de verkeersstroom tussen onze productiesite en het magazijn met dertig procent”, zegt Johan Van Batenburg, fabrieksdirecteur van Pringles Mechelen. Dat is een goede zaak voor de CO2-voetafdruk van de Amerikaanse multinational en ook het gloednieuwe state of the art distributiecentrum in de Antoon Spinoystraat draagt daartoe bij.
Projectontwikkelaar MG Real Estate heeft dat gigantische magazijn van vijftien meter hoog gebouwd en investeerde 120 miljoen euro op een site die decennialang de verffabriek van Axalta huisvestte. “Op het terrein was er heel wat verontreiniging”, zegt Ignace De Paepe, voorzitter van MG Real Estate.
“Alles was moeilijk: een vergunning krijgen, saneren en afbreken. Vandaag mag het resultaat er zijn. Mede dankzij mensen zoals gedeputeerde Luk Lemmens van de provincie die hun voeten in de grond durven zetten om de economie te laten draaien, want Vlaanderen heeft een moeilijk vergunningensysteem”, legt De Paepe uit. Een burger die dwarsligt, kan volgens hem genoeg zijn om een project te blokkeren.
Dak vol zonnepanelen
Niet zo voor dit nieuwe distributiecentrum, waarvoor MG Real Estate na zeven maanden over een vergunning beschikte. Op het dak van het gebouw, 65.000 vierkante meter groot, is plek genoeg voor zonnepanelen. “Vandaag ligt er al tien procent, genoeg voor alle elektriciteit die hier wordt gebruikt. We zijn in onderhandeling om de rest via een kabel onder de spoorweg aan de fabriek te bezorgen”, zegt de topman.
Tegen juli dit jaar moet het magazijn zijn volledige operationele capaciteit bereiken. Vanuit het distributiecentrum transporteert Kellanova dagelijks 250 ton voedingsproducten naar klanten in de Benelux en Frankrijk. Niet alleen Pringles, maar ook ontbijtgranen zoals Miel Pops, Frostie en Coco Pops. Daarnaast staan de 250 medewerkers in voor de verzending van Pringles uit de Mechelse fabriek naar Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
Voor het beheer van het magazijn werkt GXO, een internationale speler met 150 eigen medewerkers in de vestiging in Mechelen. Daarnaast zijn er honderd medewerkers aan de slag uit sociale werkplaatsen in de streek. “Van de 650 werknemers in de fabriek is twintig procent Mechelaar. Vaak werken ze al generaties lang in de dit bedrijf, van vader op zoon of van moeder op dochter. Dit distributiecentrum verankert deze maakindustrie in onze stad”, zegt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen).
Samen met Annelies Verlinden (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken, mocht hij dinsdag het enorme magazijn officieel openen. De aanwezigheid van Kellanova is in de Dijlestad goed voor bijna 1.300 jobs: 650 in de fabriek, 250 in het magazijn en nog eens meer dan 350 bij toeleveringsbedrijf Soneco. Dat vervaardigt in Mechelen-Zuid de verpakkingen voor Pringles.