Tenerife is het grootste van de Canarische eilanden, en sinds jaar en dag een bijzonder populaire vakantiebestemming voor Vlamingen. Niet alleen de hotels zitten er stampvol, ook het aantal landgenoten dat er een tweede verblijf heeft, of er permanent woont, is gigantisch toegenomen.
Wat blijkt? Eén van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van het luxevastgoed is Limburger Stan Weytjens. Vanuit Genk was hij actief als tapijtenhandelaar, een job die hij noodgedwongen op 23-jarige leeftijd moest opnemen na het plotse overlijden van zijn vader. Weytjens ging zich uiteindelijk (in 1988) vestigen op Tenerife, waar zijn moeder woonde en startte daar een aantal (ook minder succesvolle) activiteiten op. Tot hij zich in 1999 -samen met zijn echtgenote- op het vastgoed ging storten. Hij koos voor ontwikkelingen in Palm-Mar, een klein dorp met een gebrekkige infrastructuur. Weytjens richtte zich van in de beginfase op luxevastgoed. “We hadden in Marbella gezien wat we moesten doen: geen kleine appartementjes van 55 vierkante meter, maar minimaal 90 vierkante meter en met goede materialen”, zegt hij in De Standaard. “Zeezicht is eveneens belangrijk.” Zijn groep zou naar eigen zeggen al om en bij 1.000 woonunits (appartementen en villa’s) hebben laten bouwen.
Toen de banken tijdens de financiële crisis abrupt de geldkraan dichtdraaiden, gingen verschillende vastgoedontwikkelaars failliet. Ook Weytjens kreeg rake klappen, maar overleefde nipt. “Tussen 2008 en 2015 zagen we hier zwarte sneeuw, doordat de banken niet meer wilden financieren”, zegt hij. Maar dat tij is helemaal gekeerd. Meer nog: de toekomst ziet er veelbelovend uit.
Weytjens, die 65 is, betrekt zijn drie zonen en drie schoondochters nauw bij zijn vastgoedgroep Grupo Los Menceyes. De opvolging lijkt hoe dan ook verzekerd. En er zitten nog drie belangrijke projecten in de pijplijn, die afhankelijk van de vergunningen, in de komende jaren zullen gerealiseerd worden. Eén daarvan heeft een kustlijn van maar liefst 1,1 kilometer en zou zich uitstrekken over 27 hectare. Een vijfsterrenresort met 250 hotelkamers, 40 villa’s en 200 tot 220 luxeflats staan er op de planning. Het liedje van de Genkse ondernemersfamilie is dus nog lang niet uitgezongen.