Kwekers van bomen, planten en andere gewassen kruisen heel vaak variëteiten om nieuwe toepassingen te maken. Dit gebeurt via technieken van gewasveredeling. Zo kan je bijvoorbeeld een laagstammige fruitboom kruisen met een variëteit die veel beter bestand is tegen droogte, en zo een nieuwe boom verkrijgen die zowel laagstammig als droogtebestendig is.
“Vroeger moest een kweker lang wachten om te weten of zo’n kruising ook de gewenste kenmerken draagt”, zegt Thomas Beuls, CCO van het jonge Breed Bio. “En daar hebben wij een mouw aan gepast. Op basis van de technieken die we bij Ugentec voor laboratoria hadden ontwikkeld, komen we nu met een soortgelijke toepassing voor de agri-genetica. Het houdt in dat
kwekers al meteen in een zaadje kunnen ontdekken of hun kruising de gewenste kenmerken draagt. Met de data van ons platform kan hij vervolgens de plantenkruisingen bijsturen om de best mogelijke variëteiten te produceren.”
Breed Bio is gevestigd op de Corda Campus. En alhoewel ze nog maar een paar maanden bestaan, is hun software toch al tot bij grote labo’s en voedingsproducenten in alle uithoeken van de wereld beland.
Het loopt dus als een trein. “Onze kleinste klanten draaien tien keer meer monsters dan de grootste klinische labo’s in Europa, en onze grootste klanten tot wel honderd keer meer”, zegt CEO Bart Verstrynge.
Breed Bio wil snel groeien. Binnen de twee jaar zullen we met vijftien mensen zijn, misschien al sneller”, maakt Beuls zich sterk. De ambitie is om 10 miljard datapunten in veredelingsprocessen te analyseren tegen 2030.