vetex

West-Vlaamse bedrijven tonen de wereld hun expertise inzake technisch textiel

KORTRIJK - Op de recente beurs Techtextil in Frankfurt - een hoogmis voor alle bedrijven die zich buigen over hoogwaardig technisch textiel - hielpen de West-Vlaamse kmo's op uitnodiging van de sectorfederatie Fedustria de eer en ook de textielreputatie van de provincie verdedigen. Ze deden dat in Frankfurt met verve. Het ging om Fitco (Oostende), Vertexco (Menen) en Vetex (vroeger in Kortrijk, nu Ingelmunster). Bedrijven waar Fedustria best fier op is, want het gaat om echte 'uithangborden'.

Vertexco is gespecialiseerd in kunststofadditieven. Klanten komen uit de vloerbekledingsindustrie (met grote namen zoals Beaulieu, IVC) of uit de coatingwereld (zoals Sioen).

De kmo tekent op vandaag voor een omzet van circa 25 miljoen euro met 25 werknemers. De helft van de handel is bestemd voor andere bedrijven in de Benelux, de andere helft voor verdere export. De productie gebeurt nog integraal in Menen. Een bewijs dat de maakindustrie in onze contreien nog best kan gedijen.

Technische vezels voor de sport

Fitco, vroeger bekend als Ostend Stores, wordt sinds een management buy out (2019) voor de volle honderd procent geleid door Luc Decraemer. Het bedrijf is gespecialiseerd in extrusie van synthetische vezels die in meerdere sectoren en voor meerdere toepassingen worden gebruikt.

Een belangrijk deel van de verkoop wordt gerealiseerd via de sport (kustmatige voetbalvelden, hockeyvelden, padel) waar Fitco zowat ‘incontournable’ is. Op het recente WK Voetbal in Qatar werden een aantal velden uitgerust met de vezels ‘Made in Oostende’. Idem dito voor 6.000 padelvelden wereldwijd. Padel is booming tot en met. Het laatste jaar alleen al stoomde Fitco 1 miljen 200.000 vierkante meter klaar. “De technologische superioriteit van onze vezels maken het verschil”, zegt Luc Decraemer. “We blijven met ons eigen R&D-team ook nog altijd zoeken naar nog meer innovatie.”

Een naam als een klok

In het Kortrijkse klinkt de naam van Vetex nog altijd als een klok. De fabriek was oorspronkelijk in één van de volkse wijken (Veldstraat) van de stad. Nadat Vetex er wegtrok (herlocaliseerde), werd de vroegere site aan de buurt teruggegeven.

Onder impuls van eigenaar en CEO Patrick Rigole begon Vetex vanaf 2007 aan een tweede leven in Ingelmunster, en hoe. Rigole bouwde er toen een coatingfabriek met nieuwe state-of-the-art machines. Vandaag is het bedrijf specialist in het coaten op basis van polyuretaan en in dat segment mag het zich Belgisch marktleider noemen.  De producten gaan de wereld rond: van de VS over Europa tot in China. In concreto levert Vetex zijn aanbod aan naadafdichtingsbanden voor de industrie of aan retailers (bijvoorbeeld voor Decathlon), voor labels en voor medisch textiel. “Onze sterkte? Waar anderen stoppen, gaan wij verder”, aldus Rigole. “Wij bieden wereldwijd ook exclusieve producten aan. Innovatie is onze grote sterkte, en die innovatie ontstaat altijd in samenwerking met de klanten. Innovatie situeert zich trouwens op diverse terreinen: niet alleen als het om productie gaat, maar ook in de marketingaanpak, in de processen of inzake milieu. Je moet van alle markten thuis zijn als het over innovatie gaat.”

Patrick Rigole is er niet weinig fier op dat produceren in België nog altijd kan. “Mits specialisatie en een flexibele mindset heeft de maakindustrie hier nog altijd toekomst, dat bewijzen we elke dag opnieuw”, zegt de CEO.

foto: Het team van Vetex in Frankfurt