Er is een nieuwe plotwending in het dossier van de failliete busbouwer Van Hool. Het investeringsfonds van Marc Van Hool, een kleinzoon van de stichter van het bedrijf, trekt naar de ondernemingsrechtbank. Het investeringsfonds wil alsnog kunnen bieden op een deel van Van Hool.
Volgens Philippe Van den Broecke, advocaat bij Agio Legal die optreedt voor CIM Capital, werden ernstige procedurefouten gemaakt bij de toewijzing van de trailerdivisie aan Schmitz Cargobull. CIM Capital had zich al in maart, nog voor het faillissement van Van Hool, gemeld als geïnteresseerde partij. Het fonds kreeg echter geen toegang tot de gevoelige bedrijfsinformatie waardoor het op de trailerdivisie geen goed becijferd bod kon doen.
Het fonds toonde initieel zijn interesse tegenover crisismanager Marc Zwaaneveld en diende een niet-bindend bod in bij de curatoren. CIM Capital vroeg daarbij expliciet om toegang te krijgen tot de cijfers van de trailerdivisie om een bindend bod kunnen uit te brengen. De curatoren kozen er echter voor om prioriteit te geven aan de lopende gesprekken met Schmitz Cargobull. Die Duitse groep bood via het Zuid-Afrikaanse GRW op de trailerdivisie.
Volgens CIM Capital zijn bij de verkoop ernstige procedurefouten gemaakt en had ook CIM Capital toegang tot de cruciale bedrijfsinformatie moeten hebben. Het fonds wil die informatie nog altijd met als doel een onderbouwd bod te kunnen doen. Het treedt daarbij op in alliantie met voormalige bandenhandelaar Jos Delcroix.
550 jobs
CIM Capital is overtuigd dat zijn bod de beste garantie is op het voortbestaan van de trailerdivisie van Van Hool in Koningshooikt. Het fonds heeft twijfels over het engagement op langere termijn van GRW Schmitz Cargobull. De partner van CIM Capital, Jos Delcroix, is kandidaat om het volledige vastgoedcomplex te kopen. Dat zou voor de banken, de grootste schuldeiser, de beste optie zijn, heet het.
Op 9 april 2024 bracht CIM Capital een bod uit op de afdeling industriële voertuigen. Dat bod was op alle vlakken substantieel beter dan het bod waar de curatoren uiteindelijk voor kozen. CIM Capital zou die afdeling in haar geheel willen overnemen en zo een doorstart maken met alle productcategorieën die erin vervat zitten. Daardoor zou het investeringsfonds minstens 550 van de 750 jobs kunnen behouden. Het merendeel van de voormalige topmanagers van die afdeling en meerdere stakeholders zouden hebben aangegeven dat zij zich hier volledig achter scharen.
“Wij willen de lokale verankering van zowel de engineering, de research & development als de productie op lange termijn garanderen en ervoor zorgen dat Van Hool terug kan aanknopen met succes in Vlaanderen en België zoals dat onze strategie is bij al onze investeringen”, zegt Erik Verkest, CEO van CIM Capital.