Veerle Verleye Veerle Verleye (40) houdt het na zeven jaar voor bekeken achter de toog van Tonneke. Foto: jof

Veerle (40) stopt na zeven jaar als cafébazin: “Mijn dokter raadde me eigenlijk een jaar geleden al aan om een andere job te zoeken”

Eind deze maand trekt Veerle Verleye (40) de deur van café Tonneke in Machelen (Zulte) definitief achter zich dicht. Ze heeft het dorpscafé zeven jaar lang uitgebaat, maar nu komt de zaak te koop te staan. Er is nog geen overnemer. “Ik zal vooral de ambiance met de klanten missen”, zegt Veerle, die het caféleven inruilt voor een nieuwe job.

Veerle nam café Tonneke over begin 2017, samen met haar toenmalige partner. “Het was eigenlijk vooral zijn droom om een café uit te baten”, zegt Veerle. “Ik werkte al sinds mijn 15 jaar in de horeca, maar altijd in bijberoep of als flexijob. Het was een grote stap om volledig voor het café te gaan, maar ik heb het me zeker niet beklaagd.”

“Toen mijn ex en ik uit elkaar gingen in 2019, ben ik alleen verder gegaan met Tonneke. Ik wou doorzetten, laten zien dat ze mij niet klein krijgen. Met de nodige flexijobbers kon ik mijn plan trekken. Ik was het intussen wel gewend om voltijds café te houden en ik hou van het contact met de klanten.”

“Suikervallen door stress”

“Al merk ik toch een verandering sinds de coronacrisis. Mensen letten nog steeds meer op hun centen dan vroeger. De gesprekken aan de toog gaan dikwijls over hoe duur het leven geworden is. Een cafébezoek is dan vaak het eerste wat de mensen eens overslaan, liever dat dan een etentje op restaurant of hun zomervakantie.”

“Daarnaast sukkel ik ook wat met mijn gezondheid. Ik heb last van mijn rug en ik heb suikervallen, ook al heb ik geen suikerziekte. Volgens de dokter komt het door de stress en de onregelmatige uren. Hij raadde me eigenlijk een jaar geleden al aan om een andere job te zoeken, maar ik wou toch verder doen.”

Biljartcafé

“Tot ik onlangs een mooie jobaanbieding kreeg. Ik heb er goed over nagedacht, maar ik kon het niet laten liggen. Ik ben er op in gegaan en nu combineer ik mijn nieuwe job al ruim een maand met Tonneke. Dat is best hectisch en stilaan begint de verhuisstress te komen. Normaal blijf ik nog open tot eind mei, dan is het gedaan. Ik heb het nieuws al gemeld aan de vaste klanten en de meesten begrepen het wel. Tonneke is ook een biljartcafé, we hebben hier acht vaste ploegen. Die hebben inmiddels een ander onderkomen moeten zoeken of zijn helaas opgehouden te bestaan.”

“Ik zal het wel missen, vooral de ambiance met de klanten. Het is altijd plezant als het met de biljarters eens tot 4 uur uitloopt. Het deel dat ik niet zal missen, is dat ik dan om 7 uur terug op moet om het café opnieuw open te doen. Ik hoop wel dat Tonneke nog overgenomen wordt. Het gebouw staat nu te koop dus de toekomst is onzeker. Het zou jammer zijn moest er een café verdwijnen in het dorp.”