Uitzendarbeid als springplank naar vast werk? Velen denken hier zo over, maar niets in minder waar voor een aanzienlijke groep uitzendkrachten. 5, 6, 7 jaar aan een stuk, of meer, krijgen deze tijdelijke werknemers aan het eind van hun contract te horen of zij de week erop terug mogen komen werken, zo beweert het ABVV. De vakbond trekt aan de alarmbel. Ze verzamelde honderden getuigenissen van uitzendkrachten die verschillende opeenvolgende jaren op de interimcarrousel werken of hebben gewerkt.
“Ruim 600 werknemers die recentelijk meer dan een jaar als uitzendkracht hebben gewerkt, vulden de enquête van ABVV Interim in”, vertelt provinciaal secretaris Erik Van Deursen. “In principe mogen uitzendkrachten maximaal 12 maanden, twee keer 6 maanden tewerkgesteld worden voor hetzelfde motief. De praktijk leert ons dus heel wat anders: zowat 30% maakt tussen de 3 en 5 jaar tewerkstelling via interim mee. En die tewerkstelling is bij 78% van de respondenten bij dezelfde onderneming.”
Groeiende onzekerheid
Vaak worden mensen gelokt met de belofte een vast contract te krijgen op het einde van de interimperiode. Ongeveer de helft van de respondenten zegt dat dit bij hen het geval was. Wanneer het vaste contract dan maar niet komt, geeft 15% aan geen andere keuze te hebben dan opnieuw een uitzendcontract te aanvaarden, zo stelt het ABVV nog.
“De onzekerheid waarmee je te maken krijgt is lang niet het enige wat speelt bij uitzendkrachten” vervolgt Erik Van Deursen. “Vaak worden uitzendkrachten geconfronteerd met late betalingen van hun loon, of krijgen ze geen maaltijdscheques, zijn er problemen met het vakantiegeld, enzovoort. Iets wat volgens één op de vijf frequent gebeurt.”
Om het probleem onder de aandacht te brengen houdt het ABVV een sensibilisatieactie op de Meifoor in Brugge. Onder de slogan ‘Stop de carrousel van interimcontracten‘ informeert mensen over de problemen die er zijn in de interimsector. Gelukkigen maken kans op een ritje op de paardenmolen als symbool voor de actie. Een tijdelijk ritje, voor een goed begrip.
foto: archief