Voka-KvK Vlaams-Brabant stelt voor om het openbaar onderzoek om te draaien waarbij de vergunningverlenende overheid eerst een politiek gevalideerde ontwerpbeslissing opmaakt en daarna pas het openbaar onderzoek op gang brengt. Ook rond waterkwaliteit is dringend politieke actie noodzakelijk.
“Een vlotte vergunningverlening is cruciaal als we Vlaanderen op de kaart willen houden als aantrekkelijke investeringslocatie. We boeren achteruit als het aankomt op robuuste en betrouwbare vergunningsprocedures. Daarom vragen de Vlaamse ondernemingen een nieuwe en eenvoudige procedure naar Nederlands model waarbij het risico op stokken in de wielen beperkt wordt. Dit is een prioriteit voor het komende Vlaamse regeerakkoord”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant.
Een op drie vergunningen strandt
Bijna 30% van de vergunningsaanvragen waarover in 2023 een beslissing is genomen hebben niet tot een vergunning geleid, wat een stijging is ten opzichte van vorige jaren. De Vlaamse vergunningverlening zit in het slop. De doorlooptijden swingen de pan uit en quasi alle projecten met een zekere schaal stuiten op ellenlange beroeps- en vernietigingsprocedures. Alle sectoren worden met deze problematiek geconfronteerd, gaande van de industrie, recreatie tot de bouw- en vastgoedontwikkeling.
Voor Voka-KvK Vlaams-Brabant moet de Vlaamse omgevingsvergunningverlening sneller, kwaliteitsvoller en betrouwbaarder.
Procedure omkeren
Daarom stelt Voka-KvK Vlaams-Brabant voor om het openbaar onderzoek om te draaien en om éérst werk te maken van de adviesverlening en een politiek gevalideerde ontwerpbeslissing. Nadien pas wordt die ontwerpbeslissing aan een openbaar onderzoek onderworpen. Zo zien derden onmiddellijk hoe het project er zal uitzien, welke adviezen er zijn verleend en welke vergunningsvoorwaarden worden voorgesteld. Tegelijkertijd kan ook de vergunningsaanvrager reageren op de ontwerpbeslissing.
Het omdraaien van het openbaar onderzoek kan perfect binnen de bestaande beslissingstermijnen en dus zonder de omgevingsvergunningsprocedure langer te laten duren.
Waterkwaliteit
Voka-KvK Vlaams-Brabant doet de voorstellen rond de vergunningverlening in detail uit de doeken in het Vlaams en federaal memorandum. Daarin is ook ruim aandacht voor de problematiek van een mogelijke vergunningenstop door de strenge milieuwetgeving op het vlak van water.
“De kwaliteit van onze waterlopen hangt als een zwaard van Damocles boven de Vlaamse economie. Wij roepen de volgende Vlaamse regering op om van waterbeleid een absolute prioriteit te maken. We mogen niet dezelfde fouten maken als in het stikstofdossier. We moeten met andere woorden nu actie ondernemen en een programmatische aanpak water voorbereiden. Dat is de enige manier om de waterkwaliteit te verbeteren zonder de economie op slot te doen”, besluit Kris Claes.