Rond deze tijd is het 20 jaar geleden dat de luchtvaartmaatschappij TUI fly Belgium, destijds Jetairfly en intussen onderdeel van TUI Airline, haar eerste commerciële vlucht uitvoerde. Bestemming: Costa Almeria in Spanje.
Sindsdien is de maatschappij zich stelselmatig blijven vernieuwen en is ze al lang niet meer weg te denken uit de Belgische luchtvaart. De tweede grootste luchtvaartmaatschappij van het land heeft over alle jaren heen meer dan 53 miljoen passagiers vervoerd. TUI fly Belgium was bij haar ontstaan al een pionier en heeft duurzaamheid altijd centraal gesteld, met name door voortdurend te investeren in een steeds modernere vloot.
Een honderdtal bestemmingen
De luchtvaartmaatschappij werd oorspronkelijk opgericht om vakantiegangers van touroperators TUI (destijds Jetair), VIP Selection en Sunjets naar hun vakantiebestemming te vervoeren. In 2004 deed TUI fly Belgium 42 bestemmingen aan, voornamelijk in het Middellandse Zeegebied. Al snel werden de activiteiten uitgebreid en konden reizigers naast pakketreizen ook enkel de vlucht boeken of naar verder gelegen bestemmingen vliegen.
Een jaar later was TUI fly Belgium de eerste Belgische maatschappij die rechtstreekse vluchten naar het Caribisch gebied aanbood. Vandaag de dag staat de passagier centraler dan ooit en is het aanbod nog meer afgestemd op de behoeften van de reiziger. Er worden momenteel een honderdtal bestemmingen aangeboden vanuit België.
Focus op duurzaam
Duurzaamheid heeft altijd centraal gestaan bij de investeringen van TUI Group en haar dochterondernemingen. Ook TUI fly Belgium was hierin altijd al een pionier.
Een van de prioriteiten bestaat erin om een moderne vloot uit te bouwen door systematisch te vernieuwen met duurzamere toestellen. De Boeing 787 Dreamliner, die eind 2013 in België werd ingezet voor de ‘long haul’, de verre bestemmingen, was een belangrijke stap in deze strategie. Op dat moment was de Dreamliner het meest revolutionaire commerciële vliegtuig op de markt: zuiniger, lichter, stiller en met een groter bereik. Sindsdien heeft TUI in 2018 ook de Boeing 737 MAX verwelkomd, net als de Embraer E190-E1, die vorig jaar nog werd vervangen door de vernieuwende Embraer E195-E2. De Embraer-toestellen halen door hun kleinere capaciteit een optimale bezettingsgraad, waardoor het brandstofverbruik per passagier daalt.
Alle vliegtuigen van TUI fly zijn ook uitgerust met opstaande vleugeltippen, “Split Scimitar Winglets”, die voor een betere aerodynamica zorgen en de uitstoot met gemiddeld 5% verminderen in vergelijking met een vliegtuig dat hiermee niet is uitgerust. Los van de modernisering van de vloot draagt TUI fly sinds haar oprichting nog een principe hoog in het vaandel, namelijk de piloten trainen om zo duurzaam mogelijk te vliegen.
TUI laat het daar niet bij, want het bedrijf heeft zich de doelstelling opgelegd om de uitstoot van het luchtvervoer tegen 2030 met nog eens 24% te verminderen ten opzichte van de uitstoot in 2019. Meer informatie over het duurzaamheidsprogramma van TUI fly Belgium leest u op https://www.tuifly.be/nl/legal/duurzaam_ondernemen/.