“We vragen aan de Vlaamse en federale regering om snel de bestaande ontwrichte zone te verlengen tot 2030. Maar bijkomend een ‘ontwrichte zone Plus’ te installeren voor de regio rond Lier. Dat houdt in dat bedrijven geen 2 maar 4 jaar lang minder bedrijfsvoorheffing moeten doorstorten”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. “Zo versterken we de investeringen én de werkgelegenheid in onze regio.”
De klap voor de brede regio rond Lier is groot. Op dit moment zijn er 10.497 werkzoekenden zonder werk in het arrondissement Mechelen. Daar komen in één klap (minstens) 15 procent werkzoekenden bij omdat het overgrote deel van het Van Hool-personeel in Lier en omgeving woont en werkt. Het is van 2017 geleden dat er meer dan 12.000 werkzoekenden in de regio waren.
Daarom organiseren Voka Mechelen-Kempen, Agoria Vlaanderen en VDAB op 28 mei een jobbeurs voor de personeelsleden van Van Hool. Al 80 bedrijven geven aan dat ze daar aanwezig zullen zijn. “Maar er is méér nodig. Mechelen-Kempen is in 10 jaar tijd de economisch sterkste groeier van Vlaanderen kunnen worden. Die groei krijgt nu een klap. Er is een regioplan nodig”, stelt Laveren. “Vergeet ook niet dat de klap nog groter dreigt te worden. Een heel aantal toeleveranciers van Van Hool worden ook geraakt. Die moeten we zeker ook meenemen in dit verhaal”, voegt hij eraan toe.
Vrijstelling
In het regioplan van Voka Mechelen-Kempen staat ook een ontwrichte zone Plus. Op dit moment is er in de regio een bestaande ontwrichte zone. Bedrijven die in die zone liggen, krijgen een vrijstelling van 25% op de doorstorting van hun bedrijfsvoorheffing. En dat voor 2 jaar, per extra arbeidsplaats. Het voordeel komt neer op een besparing op de loonkosten van 4 tot 5 procent.
“Op dit moment ligt de vraag voor een verlenging van de zones tot 2030 voor aan de federale regering. Het is essentieel dat die goedkeuring snel volgt”, zegt Laveren. “Door de grootste herstructurering in zes jaar tijd, vragen we nu bijkomend een ‘ontwrichte zone Plus’, in de brede regio rond Lier. Dat houdt in dat bedrijven een vrijstelling krijgen voor 4 in plaats van 2 jaar. Dat zal nodig zijn om meer bedrijven hier te laten investeren. En de werkgelegenheid en toegevoegde waarde in de regio te houden”, klinkt het nog.
Investeringsaftrek
Sinds de start van de steunzone Turnhout (waar ook Mechelen en Lier toe behoren) zijn er al 5.627 jobs bijgekomen. “Zo’n aanvraag is vrij eenvoudig. Vaak dienen bedrijven hun dossier in, om één dag later al goedkeuring te krijgen. Onze Voka-Kamer helpt de bedrijven met die aanvraag”, zegt Wim Brillouet, manager Belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen.
In het kader van het regioplan zal Voka Mechelen-Kempen ook pleiten om – van zodra het kan – de regio terug op te nemen in de Europese steunkaart. Zo kunnen ook grote bedrijven – en niet enkel kmo’s – in aanmerking komen voor de vrijstelling.
Als derde maatregel ziet Voka een regiofonds met aandacht voor de investeringsaftrek. Die moet kmo’s aanmoedigen om productieve investeringen te doen. Tijdens corona is die aftrek tijdelijk verhoogd van 8 naar 25%. Die verhoogde aftrek moet terug op tafel komen.
“De ambitie voor een echt industriebeleid in Vlaanderen en België is al meerdere keren uitgesproken. Het is nu tijd om die ambitie in daden om te zetten”, zegt Laveren.