“Als we dat niet kunnen krijgen, dan moeten we er alles aan doen om de negatieve impact van de indexering temperen”, zegt Van Assche in Het Nieuwsblad. “Want vergis u niet, die brengt de economie wel degelijk schade toe. De loonkosten voor onze bedrijven stijgen veel sneller dan in het buitenland en de inhaaloperatie gaat traag en zal nooit volledig zijn.”
Dus stelt hij vijf alternatieve ingrepen voor. De invoering van een duurzaamheidsindex bijvoorbeeld, waarbij gas en benzine definitief uit de indexkorf worden gehaald. Die stuwden de inflatie het afgelopen jaar stevig omhoog. Als ze niet langer met hogere lonen worden gecompenseerd, zou dat ook leiden tot minder gebruik van fossiele brandstoffen.
Duits systeem
Unizo denkt ook aan de mogelijkheid om ondernemingen in de problemen de kans te geven om loonindexaties over te slaan, als ze kunnen bewijzen dat ze die niet kunnen dragen. Daarvoor kijkt Unizo naar de Europese definitie van “ondernemingen in moeilijkheden”. “Zeker voor kmo’s stelt dat probleem zich”, zegt Van Assche. “Die kregen 11 procent stijging in hun loonmassa aan hun broek en kregen dat niet verteerd.”
In Duitsland bestaat het systeem al. Het stelt bedrijven in staat om een indexering uit te stellen of zelfs over te slaan als ze aan bepaalde criteria voldoen. “Hun eigen indexsprong instellen eigenlijk”, zegt Van Assche.
Of de voorstellen van Unizo veel indruk zullen maken op de bonden, valt te betwijfelen. Op het einde van het jaar moeten de onderhandelingen opgestart worden voor een loonakkoord. Het is nu al duidelijk dat er weinig marge zal zijn voor een loonstijging boven op de indexering. “Als ze vrije onderhandelingen willen, hebben ze dus alle belang om een compromis te sluiten”, besluit de topman van Unizo.