Waarom het makkelijk maken als moeilijk ook gaat? Thoreaq, zo werd het nieuwe labo op het Thor Park in Genk gedoopt. Wat het nu juist inhoudt? Het zijn 2 identieke woningen, waarin innovaties op een wetenschappelijke manier kunnen getest en gevalideerd worden. Door 2 identieke woningen te bouwen, kan het resultaat van de innovatieve toepassing in het ene huis perfect vergeleken worden met het resultaat in de andere woning, waar de nieuwe oplossing niet werd geïnstalleerd. (AB-testing)
Naast de identieke testwoningen bestaat Thoreaq ook uit een werkplaats en een werflabo in openlucht. Ook hier zullen renovatie-oplossingen, slimme energietechnologieën en geautomatiseerde bouwprocessen worden getest, gevalideerd en gedemonstreerd. Het gaat om een project van VITO en EnergyVille en is goed voor een investering van 2 miljoen euro, waarvan 1 miljoen gefinancierd werd door het Europees Fonds voor Regionale ontwikkelingen (EFRO React EU) en het Vlaams Fonds voor Innoveren en Ondernemen (Vlaio).
Is dat nu nodig?
Ja. Want: Vlaanderen staat voor de enorme uitdaging om tegen 2050 alle gebouwen volledig klimaatneutraal te maken. Wetende dat ons gebouwenbestand tot het oudste en meest energieverslindende van Europa behoort, wordt al snel duidelijk dat de bouwsector cruciaal zal zijn om de omslag te kunnen maken naar een duurzame toekomst.
“Een dergelijke testinfrastructuur van twee identieke, vergelijkbare gebouwen is uniek in Europa”, verduidelijkt Marlies Van Holm, onderzoekscoördinator bij EnergyVille/VITO. “De twee testwoningen hebben volledig dezelfde opbouw en installaties, dezelfde oriëntatie, en nagenoeg identieke bezonning, beschaduwing, regen- en windbelasting. Ze worden daarbovenop binnenkort voorzien van virtuele bewoners, toestellen die menselijk gedrag nabootsen, waardoor identiek (of net heel verschillend) bewonersgedrag kan plaatsvinden in de beide gebouwen. Bijgevolg zijn vergelijkende AB-testen mogelijk: je verandert één parameter in één van beide woningen en je kan precies het effect/de prestatie van die verandering meten en vaststellen.”
Nu de testopstelling officieel geopend is, worden de testwoningen nog verder voorzien van de nodige technieken, interieurafwerking, sensoren, en dus virtuele bewoners (in de loop van 2024-2025). Daarna zullen de testwoningen opengesteld worden voor bedrijven, onderzoekspartners of andere geïnteresseerden om hun innovatieve producten en diensten full-scale en levensecht te testen, optimaliseren en demonstreren in een veilige en gecontroleerde omgeving.