VLAIO (het Agentschap Innoveren & Ondernemen) is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. Het agentschap wil innovatie en ondernemerschap maximaal steunen en zo bijdragen aan een gunstig ondernemersklimaat. Voor de eerste maal werden nu – in 3 verschillende categorieën – ook de VLAIO awards uitgereikt aan bedrijven die met hun project een betekenisvolle impact hebben. In het geval van Carpentier gaat het om ecologisch impact.
Traditie en kwaliteit
Carpentier is een naam met traditie. Sinds 1958 is het bedrijf actief in de houtindustrie. Willy Carpentier Houtindustrie werd opgericht door ondernemer Willy Carpentier. Hij trad hiermee in de voetsporen van zijn vader die al jarenlang houten wasknijpers en wastobben vervaardigde. Vandaag focust de derde generatie op de kwaliteit en de belevingswaarde van hout. Samen met een professioneel team wordt sterk ingezet op de ontwikkeling van innovatieve producten die getuigen van duurzaamheid, ecologie en puur vakmanschap.
Carpentier verkoopt jaarlijks ruim 20.000 m³ Europees hardhout. Dit hout wordt niet alleen geleverd in België, maar ook in het buitenland, met onder meer afzet in Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Polen, de Baltische staten, Scandinavië, enzovoort. De referenties stapelen zich al jaren op in diverse sectoren: schrijnwerkers, houthandels, tuinaanleggers, terrassenbouwers, houtskeletbouwers, bouwondernemingen, renovatiebedrijven, interieurbedrijven, keukenfabrikanten en de parket-, trappen- en meubelindustrie.
Het belang van export
Kristof Carpentier gooide samen met z’n zus Heidi en schoonbroer Stefan het roer van het familiebedrijf om: van traditioneel houtverwerkend bedrijf naar innovatieve speler in de houtbouw. Ze ontwikkelden een ingenieus economisch model: een offsite houtbouwsysteem met volautomatische productielijn. “De digitalisering zorgt voor meer efficiëntie in het bouwproces en verhoogt de productiviteit. Bovendien ontwikkelden we circulaire houtverbindingen voor een snelle en eenvoudige montage en ook de afwerking kan compleet naar wens offsite worden uitgevoerd.
Het West-Vlaamse familiebedrijf kende doorheen de jaren een stijgende omzetgroei, is een belangrijke lokale werkgever en investeert sterk in opleidingen voor het personeel. Het bedrijf kocht een nieuwe site van 16 000 m² met een nieuwe productielijn, en zet ook in op export: “40% van onze omzet is export naar buurlanden, waar houtbouw al een stuk meer ingeburgerd is.”