winkelwandeltentoonstelling van Sjarabang

Honderd Mechelse handelaars stellen etalage open voor beelden van Sjarabang: “Podium voor mensen met een beperking”

De jaarlijkse winkelwandeltentoonstelling van Sjarabang in Mechelen ging afgelopen weekend van start. Nog tot en met 14 april vind je in de etalages van tal van winkels beelden die gemaakt werden door mensen met en zonder beperking. Dit jaar werd er gekozen voor beelden van Manneken Pis en een teckeltje.

Wie afgelopen weekend langs de etalages van de Mechelse winkels wandelde, heeft ze misschien al opgemerkt. In de vitrines van een honderdtal winkels staan beschilderde polyesterbeelden. Die maken deel uit van de jaarlijkse winkelwandeltentoonstelling van Sjarabang, een artistieke Mechelse organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking. De tentoonstelling is inmiddels uitgegroeid tot een echte traditie.

“Waar winkeluitbaters normaal geen fan zijn van urinerende mannen of kleine keffers, worden ze in Mechelen met open armen ontvangen”, zegt schepen van Economie Greet Geypen (Voor Mechelen). Het thema van de beeldenexpo is dit jaar namelijk ‘Manneke Saucisse’. Er werd dan gekozen voor 60 centimeter hoge beelden van manneken Pis en vijftig centimeter lange teckeltjes. Die werden de afgelopen weken in een creatief jasje gestoken door mensen met en zonder beperking.

Groter dan ooit
“De expo is niet alleen een kleurrijk evenement dat onze straten siert, maar het is vooral een hartverwarmende steunbetuiging aan Sjarabang”, zegt Geypen. “Deze honderd handelaars openen op deze manier niet alleen hun etalages, maar ook hun harten. Ze geven mensen met een beperking ook een podium om hun talent te tonen aan de hand van stuk voor stuk erg unieke kunstwerken. Met 130 beelden is de expo overigens groter dan ooit tevoren.”

Handelaarsorganisatie Mechelen MeeMaken sponsort de winkelwandeltentoonstelling en geeft op het einde een beeld van een teckel en Manneken Pis weg. Om kans te maken op de beelden, kan je nog tot en met 14 april deelnemen aan een zoektocht langs de etalages. Er zijn zoektochten voor klein en groot. De deelnameformulieren kan je vinden op de websites van Shoppen in Mechelen en Sjarabang of bij UiT in Mechelen in de Vleeshouwersstraat.