Hopscheuten Temmerman Jelle (links) leert de stiel van zijn grootvader Paul. Foto: svov

Moeilijke tijden voor boeren, maar toch neemt Jelle (19) landbouwersbedrijf van zijn opa over: “School was niets voor mij, hopscheuten zijn mijn passie”

Terwijl landbouwers in zowat heel het land roepen dat het voor hen almaar moeilijker is om te overleven, stapt Jelle Temmerman (19) uit Opdorp, Buggenhout, toch in de boerenstiel: hij neemt Hopscheuten Temmerman over van zijn grootvader Paul (77). “School was niets voor mij, maar mijn passie voor de hopscheuten is groot. Ze zijn een delicatesse, het witte goud.”

Hopscheuten telen, het zit al generaties lang in de familie Temmerman. Overgrootvader Rufien startte ermee in Erembodegem en leerde zijn zonen de knepen van het vak. Paul verhuisde naar Opdorp en kweekte daar hopscheuten.

Een opvolger was er niet meteen, tot Jelle het zag zitten. “Ik zit al van mijn 8 jaar geregeld mee op het veld”, zegt de jongeman. “Ik studeerde elektromechanica in het middelbaar, maar school is niets voor mij. Hopscheuten kweken, het is een speciale stiel en die wil ik koesteren.”

Jelle neemt de zaak over van zijn grootvader. Foto: svov

Grootvader Paul is tevreden met de opvolging. “Ik heb drie kinderen en die zagen het niet zitten, maar ik ben fier op Jelle waar ik nu mijn kennis en passie kan aan doorgeven. Hopscheuten kweken, is een harde stiel. Op zestig dagen tijd moeten de scheuten met de hand geplukt worden, en ter plaatse op maat gesneden voor ze naar de restaurants gaan. Daar komen ze dagvers op tafel.” (Lees verder onder de foto)

Protesten

Jelle deinsde er in deze voor boeren lastige tijden niet voor terug om zich in het landbouwleven te storten. “Ik begrijp de protesten die er vandaag zijn, maar ik heb er niet echt rekening mee gehouden”, zegt de tiener.

Hopscheuten zijn een delicatesse. Foto: svov

“De zaak van mijn grootvader overnemen, kon ik wel alleen met de hulp van mijn moeder en vader. Ik voel de passie, heb de moed om me in te zetten en krijg de nodige steun. Redenen genoeg om ervoor te gaan, want er komt heel wat papierwerk bij kijken naast het werk op het veld. Dat onder meer dat aangekaart wordt door de recente acties, vind ik goed.”

Nog veel leren

Jelle weet dat hij nog veel moet leren. “Ik heb de stiel denk ik voor 20 procent onder de knie. De rest leer ik stap per stap van mijn grootvader.”

Na het plukken en op maat snijden worden de hopscheuten gewassen. Foto: svov

De hopscheuten van Temmerman worden in restaurants in heel Vlaanderen geserveerd. Onder meer in het sterrenrestaurant Colette – De Vijvers in Scherpenheuvel. “Ik wil het merk laten groeien door vernieuwing, zonder de kwaliteit en de nauwe klantenrelatie uit het oog te verliezen”, zo gaat de jonge boer verder. “Ook daarom lanceerden we een gloednieuwe website, met een geautomatiseerd bestellingsproces.”

Sociale media

Voor het eerst is Hopscheuten Temmerman ook aanwezig op de sociale media. “We investeerden ook al in een unieke vacuümverpakkingsmachine, zodat de versheid van ons delicate product nog verder gegarandeerd wordt”, zegt jelle. “Het is en blijft een delicatesse, hopscheuten worden niet voor niets het witte goud genoemd.”

Lees ook

  • BV
    22/11/2024
    Haisi Group
    Vorst
  • BV
    22/11/2024
    Bukuu
    Gent
  • BV
    22/11/2024
    Versicon
    Oudenaarde