Lewis ontstond eind 2012 in Hoogstraten. Chef Thomas Snijders werd al snel ‘beloftevolle nieuwkomer’ bij restaurantgids Gault&Millau en mocht een jaar later al pronken met een uitzonderlijke 15 op 20. Maar de Kempenaar verhuisde zijn populaire gastro-bistro in 2019 van de Noorderkempen naar hartje Antwerpen, in de Schildersstraat aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.
Die verderzetting leverde hem ook daar mooie commentaren op. Michelin spreekt van een plek met een pure, ruwe en boeiende keuken waar originele ingevingen nooit ver weg zijn. Gault&Millau gaf Lewis 14/20 en merkte onder andere de fraai gepresenteerde gerechten op. In die laatste gids werd Lewis ondertussen al online geschrapt. De zaak is namelijk officieel failliet verklaard door de Antwerpse ondernemingsrechtbank.
Chef Thomas Snijders is momenteel in het buitenland voor verschillende stages. “We hebben met Lewis nieuwe plannen en ambities, daarvoor haal ik nu inspiratie in het buitenland. De bedoeling is dat we snel terug van ons gaan laten horen. Lewis zal terugkomen wanneer de tijd rijp is”, zegt de chef in een reactie.
Eerder postte het restaurant al een cryptische boodschap voor het cliënteel op sociale media, waarin gesteld werd dat er een pauze ingelast zou worden en dat de reservaties on hold zouden worden gezet. “Tijd om ons succes te herdefiniëren, nieuwe doelen te stellen en sterker terug te komen”, zo klonk het.
Ondertussen behartigt de curator de gevolgen van het faillissement. “Er komt een verkoop, de zaak wordt via Hammertime aangeboden. Er is best al wat interesse, want het pand ligt op een toplocatie”, zegt meester Dirk Devroe uit Schoten, die curator is voor het faillissement.
“Hoe het faillissement er is gekomen? Covid heeft er alleszins voor een groot stuk iets mee te maken. De zaak bestond nog niet zo lang in Antwerpen toen ze gesloten moest worden door het virus. Dat heeft gemaakt dat er een financiële achterstand is ontstaan. Die achterstand is uiteindelijk een sneeuwbal geworden die het restaurant niet meer kon trekken”, analyseert de curator.
Zware periode
Het lijkt zo een zware periode voor de Antwerpse horeca. Eerder deze week raakte ook het faillissement van Puro 26 bekend, de zaak van Miguel Dheedene en Aisha Van Zele op de Leopold de Waelplaats. Ook het handelsfonds van de legendarische bruine kroeg Tafeltje Rond wordt momenteel verkocht via Hammertime, net als dat van het ook al failliete Vietnamese restaurant Bông Sen uit de Verschansingstraat.
“Er zijn inderdaad meer faillissementen, ook bij bekendere zaken. De steeds oplopende personeelskosten en aankoopprijzen maken het moeilijker. Zeker voor zaken die nog niet lang open waren toen de pandemie begon. Ze hadden net zware investeringen gedaan en de steun van de overheid was onvoldoende, zeker voor wie zijn huishuur verder moest blijven betalen. Zo ontstond vaak achterstal bij BTW en RSZ. Nu zijn er weer de inflatie en de loonkosten die het extra moeilijk maken”, schetst de curator de context.
Bar Raket
Het team van Lewis plooit zich momenteel terug op de andere zaak van de chef, namelijk Bar Raket. Ook die zaak sprong al in de kijker en werd in november 2023 uitgeroepen tot ‘H!P van het Jaar’ door Gault&Millau, een vermelding die trendy en hippe restaurants beloont