Linters DSC_0763

Gentse universiteit geeft erfgoedgoeroe Adriaan Linters de hoogste onderscheiding

KORTRIJK - De in Kortrijk wonende erfgoedspecialist par excellence Adriaan Linters wordt begin maart door de Gentse universiteit gelauwerd omwille van zijn onmetelijke verdiensten in het vakdomein dat het zijne is. Op 7 maart krijgt hij in Gent de Sarton-medaille opgespeld.

De Sartonmedailles van de Universiteit Gent werden voor het eerst uitgereikt in 1986. Sinds 1955 kent ook de History of Science Society jaarlijks een Sarton Medal toe aan een buitengewoon verdienstelijk wetenschapshistoricus, ongeacht de nationaliteit. De Sarton Medal is een ‘lifetime achievement award’ en de meest prestigieuze van de prijzen die door de History of Science Society worden uitgereikt.

Sartonmedailles worden uitgereikt aan de Sartonleerstoelhouder en aan alle sprekers die werden uitgenodigd in het kader van de Sartonlezingen die aan de verschillende faculteiten van de Universiteit Gent worden gehouden. Per jaar kent het Sartoncomité per faculteit slechts één medaille toe.

Adriaan Linters heeft als erfgoedspecialist bijzondere verdiensten en dat al een leven lang. Zowel als documentalist, als schrijver, als kenner én als bewaker van historisch erfgoed kent hij in Vlaanderen, maar ook buiten de landsgrenzen, amper zijn gelijke.

foto: archief