the partner-ship Foto: Dirk Vertommen

Bart en Shanna kochten woonboot en verhuren een deel als vergaderzaal: “We werken samen met Mechelse partners”

Vergaderen op een van de meest unieke locaties in Mechelen. Dat kan je voortaan bij Shanna Jacops (40) en Bart Van den Bril (41). Zij verbouwden een deel van hun woonboot tot een ruimte voor meetings, seminaries en recepties. Daar ging een heel avontuur aan vooraf.

Vier jaar wonen Shanna en haar echtgenoot Bart intussen op een boot aan de Winketkaai. “Wij woonden op de Leuvensesteenweg, met in onze achtertuin het rangeerstation. We waren op zoek naar een rustiger plek om te wonen”, vertelt Bart. “Maar het moest in Mechelen zijn, want we zijn nogal Mechelen-zotten en we wilden hier absoluut blijven wonen”, zegt Shanna.

Het koppel ging op zoek naar een huis. Tot Bart met het idee kwam aandraven van een woonboot. Shanna was daar niet meteen wild van. “In het begin zei ik nog: ‘Ben je op je hoofd gevallen? Met een kleintje van vier op een boot gaan wonen’.” Toch kon Bart zijn geliefde overtuigen om een kijkje te gaan nemen. “Wij hebben hier drie kwartier rondgelopen en ik zei ‘We doen het’.”

Nog dezelfde dag tekende het jonge paar een koopovereenkomst voor hun nieuwe drijvende woonst, vijftig meter lang en 6,6 meter breed. Eén probleem. “Voor een woonboot kan je geen hypothecaire lening krijgen, maar dat wisten we niet. Een privélening was niet te betalen”, vertelt Shanna. En dus besliste de jonge onderneemster om zelfstandige te worden, zodat ze de boot op haar zaak kon kopen.

The Partner-Ship was geboren. “Wij zijn meteen beginnen verbouwen, al wisten we nog niet meteen welke richting de zaak zou uitgaan”, zegt Shanna. Bart, een echte handige Harry, zorgde eerst voor bijkomende patrijspoorten op het schip. “Zodat we een raam konden openzetten. Isoleren hoort er natuurlijk ook bij. Voor je het weet, ben je vier jaar verder”, zegt hij. “Soms wordt al eens grappend gezegd ‘koop een boot, werk je dood’ en dat klopt wel voor een stukje”, stelt Shanna.

Unieke en inspirerende locatie

Het uitzicht spreekt voor zich. Dobberend op het Keerdok, een buurt in volle ontwikkeling, kijken Bart en Shanna uit op het voormalig zwembad, het monumentaal gebouw waarin het Van der Valkhotel is gevestigd. Van de ruim driehonderd vierkante meter die hun boot groot, is verhuren ze zo’n zestig vierkante meter.

“Ben je als bedrijf op zoek naar een unieke en inspirerende locatie? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Meetings, workshops, trainingen, seminaries of netwerkevenementen, het kan hier allemaal. Hier wonen, bezorgde ons een vakantiegevoel en dat delen we graag met anderen”, legt Shanna uit. Bij mooi weer kan je ook op het dek terecht. “Dan kunnen we daar statafels zetten”, zegt Bart.

Ze krijgen ook aanvragen voor feesten. “Maar daarvoor houden we voorlopig de boot af. Wij houden graag rekening met onze buren”, zegt Shanna. Bedrijven en verenigingen kunnen hun boot afhuren vanaf vierhonderd euro per dag. “Voor de catering werken wij samen met Mechelse partners.”

Loft bovenop de boot

Bart en Shanna smeden nog meer plannen. “Bovenop de boot willen wij graag nog een loft bouwen, zodat we onze kajuit kunnen verhuren via Airbnb. Eerst nog een beetje sparen”, zegt Shanna.

In de loop van volgend jaar krijgt de buitenzijde van de boot alvast een groot onderhoud op een scheepswerf in Hemiksem. Van zodra dat achter de rug is, keren ze terug naar de Dijlestad. “Hier aan het Keerdok wordt het nog een mondaine badplaats met het zwemmen in openlucht. We kijken ook al uit naar de nieuwe fiets- en voetgangersbrug die de Winketkaai zal verbinden met het Rode Kruisplein”, vertelt Shanna.