Tafeltje Rond De drie (voormalige) bazen van het Tafeltje Rond. Foto: RR

Alweer verdwijnt iconisch café uit Antwerps straatbeeld: Tafeltje Rond legt de boeken neer

Geen goed nieuws voor de Antwerpse horeca want met Tafeltje Rond verdwijnt alweer een begrip uit het straatbeeld. De legendarische bruine kroeg werd een drietal jaar geleden nog maar nieuw leven ingeblazen, maar de zaakvoerders hebben besloten om de boeken neer te leggen.

Dat het niet zo goed gesteld is met de cafés in Antwerpen bracht jouw krant vorige maand nog maar aan het licht. Van de 420 cafés die de Antwerpse binnenstad in 2008 telde, zijn er vandaag 180 verdwenen. En daar komt met het iconische Tafeltje Rond nu een naam bij, zo meldt HLN.

Na een periode van leegstand trokken oud-cafébaas Bob Merckx, oud-bakker George Braemscheute en logistiek genie en animator Walter De Cock de kar bij de heropstart van het café in de schaduw van het stadhuis. “Alle drie weten we heel goed waar lachen en zwanzen met de klanten voor staat. Als we daarenboven een aloude bruine kroeg in eer kunnen herstellen, dan is dat toch een mooi cadeau”, filosofeerde Bob Merckx, jarenlang uitbater van eerst ’t Bolleke (nu Harbour Café Jean sur Mer) en daarna 22 jaar van De Post op de Groenplaats.

De zaak stuitte helaas snel tegen haar limieten. De kleine inrichting zorgde ervoor dat er maar een beperkt aantal klanten binnen kon. En ook de zaakvoerders konden het gaandeweg minder met elkaar vinden. Bob Merckx besloot er na een half jaar al mee te stoppen, Braemscheute volgde vorig jaar.

Zo verdwijnt dus opnieuw een begrip van de Antwerpse horeca dat meer dan 100 jaar bestond. Het café stond al aan weerskanten van het stadhuis en de naam is ook gebruikt door een winkel in huishoudartikelen. Het café was trouwens ook de stamkroeg van voormalig Antwerps burgemeester Lode Craeybeckx. Aan de toog speelden ze gepast in op de wensen van de burgervader, een driedubbele trappist stond altijd klaar om in te schenken.