De familie Kae startte hun culinair avontuur in Vlaanderen met een zaak in Kortrijk, maar in 2009 verhuisden ze naar Latem om er hun Japans getint restaurant Sapporo te openen. “We waren een van de eerste die in het Gentse met een ‘all you can eat‘-buffetformule aan een vaste prijs van start gingen”, legt zaakvoerster en dochter Rui Chae (33) uit.
Dat was een zeer succesvolle formule, mensen kwamen vanuit Antwerpen om in Latem hun voeten onder tafel te schuiven. “We vinden het jammer, maar die à volonté-formule was niet meer haalbaar. Zo was 2023 een heel duur jaar voor ons: de lonen stegen heel hard, de voedselprijzen ook en daarbovenop werd de maandelijkse huur van ons pand met 600 euro opgetrokken. Mijn papa wil ook enkel werken met kwalitatieve producten waardoor we op den duur geen winst meer maakten”, zegt Chae (33).
Geen dikke nek
Het is toch met enig spijt dat de familie de stekker uit hun Latemse zaak trekt. “Ik ben in Kortrijk geboren, maar een jaar na de opening van Sapporo in 2019 ben ik hier komen helpen in de zaak van mijn ouders. Ik heb hier mijn achttiende verjaardag gevierd. Dat is bijna 15 jaar geleden waardoor ik een heel stuk van mijn leven in Latem zal gewoond hebben. Het is hier een goeie buurt, mensen zeggen vaak dat Latemnaars een dikke nek hebben, maar dat is niet waar. We hebben hiernaast nog een frituur gehad en rijk of minder rijk, Latemnaars kwamen bij ons over de vloer om hun frietjes en spraken ons gewoon aan”, aldus zoon Kae (32).
Geen toeters en bellen, maar een goed gevoel
Op 17 maart is het dus definitief over and out voor Sapporo. “We gaan dit niet doen met toeters en bellen, maar op een serene manier en met een goed gevoel. De vaste klanten hebben alvast hun plaatsje gereserveerd. We blijven hier nog eventjes wonen tot het huurcontract is afgelopen en in september verhuizen we definitief naar Nieuwpoort waar we sinds drie jaar brasserie Principal op de zeedijk uitbaten met een Frans-Italiaanse keuken”, klinkt het.