Itsaree Phuklang Foto: fvv

Slagerij na 90 jaar omgevormd tot Thaise traiteur: “Ik maak bewust minder winst”

Na 90 jaar zit er geen slagerij meer in de Sint-Jacobsnieuwstraat nummer 111. De 27-jarige Itsaree Phuklang vormde het eigenhandig om naar een Thaise traiteur. Enkel de koeltoog is blijven staan. Alle gerechten die daarin liggen worden elke morgen vers bereid.

Afgelopen september zijn er toch wat traantjes gevloeid in de Sint-Jacobsnieuwstraat. Geert Botterman en Dorine De Clercq sloten met pijn in het hart hun slagerij na jaren van hard werk.

Botterman had de beenhouwerij van zijn vader overgenomen, Julien Botterman. Die had de zaak overgenomen in 1963 van Clara De Pauw, toen de slagerij al dertig jaar bestond. Lichamelijke kwaaltjes dwongen Botterman en De Clercq om te sluiten. Een overnemer vonden ze niet.

Dus verkochten ze het gebouw. Itsaree Phuklang (27) vormde de winkel om naar een Thaise traiteur. “Ik werkte als grafisch vormgever, maar in mijn vrije tijd kookte ik heel veel”, vertelt Phuklang die op haar twaalfde vanuit Thailand verhuisde. “Een eigen restaurant beginnen zag ik niet zitten, dat zijn te lange dagen. Een traiteur sprak me wel aan.” (lees verder onder de foto)

Foto: fvv

Ma Kin – Thais voor ‘kom bij ons eten’ – was geboren. Enkel de koeltoog overleefde de renovatie. In plaats van paté, salami en gehakt, liggen daar nu kippenspiesjes, lenterolletjes, soepen, noedels, curry’s en wokgerechten in. “Alles is huisgemaakt en zo authentiek mogelijk”, zegt Phuklang trots. “Volgens mama smaakt het net zoals in Thailand. De gerechten uit de makin box zijn typisch Thais, heel lokaal. Op restaurant ga je dat niet vinden.”

Voor een schotel betaal je tussen de 9 en de 13 euro. “Ik vind het heel belangrijk dat de gerechten betaalbaar zijn”, zegt de twintiger. “Tegenwoordig is alles zo duur. Ik heb bewust gekozen voor minder winst, zodat de mensen kunnen blijven komen.”

Nog een mooi gebaar: wat over is aan het einde van de dag, brengt Phuklang naar Let’s Save Food. “Alles wordt elke dag vers gemaakt. Dat betekent dat mensen die het nodig hebben aan het einde van de dag toch nog een verse maaltijd kunnen krijgen. Beter zo dan weggooien.”

Foto: fvv