Odisee hogeschool, Interwaas en stad Sint-Niklaas Odisee hogeschool, Interwaas en stad Sint-Niklaas ondertekenden woensdag de samenwerkingsovereenkomst. Foto: yjs

Nieuwe graduaatsopleidingen moeten Wase studenten en bedrijven dichter bij elkaar brengen: “Lokale ondernemers hebben nood aan bedrijfsgerichte profielen”

De Odisee hogeschool in Sint-Niklaas breidt haar aanbod uit met twee nieuwe graduaatsopleidingen binnen het domein bedrijfskunde. Dat doet ze in samenwerking met het lokale stadsbestuur en intercommunale Interwaas om zo het hoger onderwijs in het Waasland te versterken. “Lokale ondernemers hebben dringend nood aan zulke profielen”, klinkt het.

De bal ging aan het rollen na overleg van de stad Sint-Niklaas met de Sint-Niklase ondernemersvereniging Bepasin en Voka. Daaruit bleek dat bedrijven een duidelijke behoefte hebben aan direct inzetbare profielen met een praktijkgerichte en een bedrijfs- of ICT-gerichte opleiding. Samen met intercommunale Interwaas klopte de stad aan bij Odisee om de hogeschool te ondersteunen bij de uitbreiding van het opleidingsaanbod in de Wase hoofdstad.

“We hebben ons heel concreet de vraag gesteld hoe we kennis in het Waasland kunnen behouden en slaan met de drie partijen de handen in elkaar om het hoger onderwijs in onze regio te versterken”, zegt schepen voor Economie Ine Somers (Liberaal Sint-Niklaas). “Met de nieuwe graduaatsopleidingen willen we een duidelijke brug bouwen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.”

Breed aanbod aan opleidingen

Eerder dit academiejaar nam de Sint-Niklase hogeschool al het graduaat Accounting Administration van Thomas More over en richtte het in avondonderwijs in op de campus. “Vanaf volgend academiejaar gaan we dat traject binnen Odisee ook aanbieden een dagtraject”, weet algemeen directeur Ann Verreth.

“Daarnaast willen we tegen de zomer ook ons aanbod uitbreiden met nog minstens één extra graduaatsopleiding, dat veelal een lagere drempel vormt voor jongeren om verder te studeren. Bij iedere opleiding gaan we uit van minstens honderd studenten. Tegelijk willen we jongeren die hun secundair afwerken in Sint-Niklaas ook een breed aanbod aan verdere opleidingen bieden, en zijn niet langer Gent of Antwerpen de enige optie. Welke opleiding binnen bedrijfskundige dat precies moet worden, gaan we de volgende weken grondig bekijken.”