Het Elfde Gebod is een bekend restaurant voor zowel rasechte Antwerpenaars als passerende toeristen. De originele zaak is dan ook de poort naar een andere wereld. De verschillende heiligenbeelden, die nog eigendom waren van de originele uitbater, 44 jaar geleden, zijn een symbool van de zaak geworden.
“Uiteraard zullen ook in onze nieuwe vestiging verschillende heiligenbeelden staan”, zegt manager Liesbeth Theunissen (29), die samen met haar collega de twee zaken runt. “In de Torfbrug staan vier verdiepingen vol met zulke beelden, dus we hadden er zeker genoeg over om nog een tweede restaurant mee te vullen. Er worden geen beelden van de originele vestiging verhuisd naar de nieuwe. Alles blijft zoals het is in de originele zaak. We krijgen trouwens vaak beelden cadeau van klanten of mensen die eens passeren. Als die gulle gever over tien jaar het restaurant binnenwandelt, ziet hij of zij nog steeds dat beeldje staan. Alles blijft zoals het is. Neem je een beeldje mee, dan mag je dat ergens neerzetten en wij houden dat plekje in ere. Zo kregen we al heiligenbeeldjes van iemands overleden grootmoeder, bijvoorbeeld. Ook schilderijen of doeken die binnen het thema passen zijn welkom, trouwens.”
De nieuwe zaak dan. “Het vroegere Stadscafé, waar we onze tweede zaak midden december openden, is ook een naam als een klok”, gaat Liesbeth verder. “We moeten de geschiedenis van dat pand nog ontdekken. Het originele Elfde Gebod zal tot in de eeuwigheid bestaan. Het nieuwe pand oogt dan wel wat moderner, we willen dezelfde sfeer creëren als in de Torfbrug. Het gevoel van een bruine kroeg, dus. Daarom zullen we in het nieuwe pand ook glasramen laten installeren. We zetten momenteel de puntjes nog op de i.”
Terwijl veel ondernemers het moeilijk hebben het hoofd boven water te houden, lijkt het bij het Elfde Gebod vlotjes te lopen. “We moeten vaak klanten doorsturen, omdat we volzet zijn”, weet Liesbeth. “Vroeger was het vooral tijdens de weekends heel erg druk, nu is dat gedurende de week ook het geval. En niet te vergeten, we hebben al 150 plaatsen in de Torfbrug. Ja, de zaken gaan goed, en daar zijn we héél blij mee, zeker na corona. Het helpt natuurlijk ook wel dat veel Antwerpse stadsgidsen graag bij ons halt houden en dat ook de stad zelf ons heel erg genegen is, aangezien we in een origineel en bovenal speciaal pand zitten.”
Het restaurant op de Suikerrui wordt dus het verlengde van de Torfbrug. “Dat klopt”, zegt Liesbeth. “We gaan proberen ook daar iedere avond optredens te organiseren, zoals we dat in de ‘oude’ zaak doen. Maar daar moeten we eerst voldoende muzikanten voor vinden.”
Nog heel even over die beeldjes. Zitten er waardevolle stukken tussen? “Het is geen goudmijn”, lacht Liesbeth. “Er is eens een schatter langsgekomen. We moeten de mensen teleurstellen, écht waardevolle beelden zitten er niet tussen. De grote exemplaren zijn trouwens nog van de originele eigenaar. Die komen uit zijn grote collectie. Door de jaren heen is ons museum verder gegroeid, dankzij onze lieve klanten en iedereen die onze zaak een warm hart toedraagt.”