ECONOMY START WINTER SALES BRUSSELS Foto: Belga

Verkoop in zelfstandige modewinkels tijdens wintersolden “lager dan verwacht”

Bijna de helft van de modewinkels heeft tijdens de winterkoopjes in januari minder verkocht dan in dezelfde soldenperiode in 2023. Ondanks een verbetering in de tweede helft van de maand, "viel het algemeen resultaat lager uit dan verwacht". Dat zeggen Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, en ondernemersorganisatie Unizo woensdag na een rondvraag.

Uit de rondvraag bij 134 zelfstandige modehandelaars blijkt dat 44% van hen minder verkocht dan tijdens de vorige wintersolden. Bijna een op de drie behaalde dezelfde omzet en ruim een kwart verkocht meer.

“Deze wintersolden kenden een relatief trage start omwille van het regenweer tijdens de eerste soldendagen”, zegt Isolde Delanghe, de directeur van Mode Unie, in een persbericht. De koudeprik die dan volgde, zwengelde de verkoop wel aan, maar dat kon de trage start niet meer goedmaken. Zeker omdat op de dagen met sneeuw de mensen liever thuisbleven dan te gaan shoppen. “De tweede helft van januari stabiliseerde de verkoop, maar door het uitblijven van een echt stijgende verkoop viel het algemeen resultaat lager uit dan verwacht”, vat Delanghe samen.

De modewinkeliers geven voorts aan dat ze tijdens de lente- en zomerverkoop een gelijkaardige omzet verwachten als in 2023. “Hoewel consumenten nog steeds beïnvloed worden door de aanhoudende geopolitieke spanningen, merken we dat er toch enthousiasme is voor het nieuwe verkoopseizoen. De energieperikelen liggen achter ons en dat zorgt ervoor dat klanten opnieuw zin hebben om budget te spenderen aan nieuwe lente- en zomeritems”, stelt Mode Unie.