“De Cube Challenges zijn een reeks fysieke en mentale proeven, waarbij je als team de ander probeert te verslaan binnen een bepaalde tijd”, legt medezaakvoerder Ilan Merckx (30) uit. “Je kan het een beetje vergelijken met de Container Cup op VTM. Elke gewonnen proef levert punten op. Je kan zelf je moeilijkheidsgraad kiezen en je kan per proef een maximale score behalen. De optelling van al je scores geven je een plaats op het scorebord.” Het scorebord wordt live geüpdatet. “Achteraf kan je jezelf dan vergelijken met andere teams en kan je zelfs proberen te mikken op de all time highscore.”
Er zijn twintig proeven, elk totaal verschillend van aard. “Zo heb je onze the floor is lava challenge”, legt Ilan uit. “Op een scherm moeten de deelnemers een puzzel oplossen, maar op elk moment kan de spreekwoordelijke lava beginnen stijgen en moet je met je voeten van de grond geraken. Hoe je dat doet, moet je zelf beslissen. Je kan je best voorstellen dat zoiets met 6 of 7 collega’s voor hilarische taferelen kan zorgen.”
“Een van onze mentale proeven is de Candit-challenge, waarbij je als team de juiste ingrediënten moet samenvoegen om een bepaald recept te maken. De hoeveelheid geslaagde recepten bepaalt je score.”
Airworld staat, zoals de naam doet vermoeden, bekend om zijn gigantische springkasteel. De Cube Challenges moet het gamma uitbreiden. “We wilden met de Cube Challenges een breder aanbod bieden”, verklaart Ilan. “We hadden al entertainment voor kinderen vanaf 1 of 2 jaar, maar nu kunnen ook tieners, tot ouders of bedrijven bij ons terecht voor uren plezier. Zaterdagavond was de oudste deelnemer aan onze Cube Challenges iemand van 69 jaar.”
De Cube Challenges zijn dus gericht op een ouder publiek. “Bovendien bieden wij deze nieuwe attractie aan in verschillende talen, en kan je met 60 of 65 mensen tegelijkertijd deelnemen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat we grote groepen uit Brussel, of Nederland of Engelssprekende landen over de vloer krijgen”, zegt Ilan.
1.300 vierkante meter springkasteel
Airworld bestaat intussen bijna drie jaar. “Ik ben voor de helft eigenaar samen met mijn vennoot Dieter Vermeulen”, zegt Ilan. “Het idee voor Airworld kwam drieënhalf jaar geleden omdat we vonden dat er te weinig van dit soort recreatiepunten waren in Bornem.”
De twee Bornemnaars zagen een gat en maakten de sprong. “We zijn dan begonnen met ons gigantische springkasteel, 1.300 vierkante meter in totaal. Maar meer volwassen activiteiten als teambuildings sluiten eigenlijk perfect aan bij ons concept.” En de zaken gaan goed. “Op een zaterdag kunnen we toch rekenen op dertien à veertien kinderfeestjes. We horen vaak van de ouders dat Airworld eens iets anders is dan bowlen of een zwembadfeestje. Dat horen we graag.”