Business,Professionals.,Group,Of,Young,Confident,Business,People,Analyzing,Data Foto: Shutterstock

Slechts 38% van kmo’s heeft opleidingsplan klaar

Tegen eind maart moeten bedrijven met minstens twintig werknemers een opleidingsplan hebben. Twee maanden voor die deadline is dat bij zes op de tien kleine en middelgrote ondernemingen nog niet in orde, zo blijkt uit een rondvraag bij een 500-tal van die kmo's.

Uit de enquéte blijkt dat 38 procent van de kmo’s met minstens twintig werknemers een opleidingsplan klaar heeft. Een derde is met zo’n plan bezig, de overige 30 procent moet er nog aan beginnen.

De deadline komt snel dichterbij, waarschuwt hr-dienstverlener Acerta, die de rondvraag uitvoerde samen met ondernemersorganisatie Etion en werkgeversorganisatie VKW Limburg. “Het opleidingsplan dat bedrijven indienen, moet lopen over minimum één jaar en ten laatste op 31 maart geregistreerd worden. En wel nadat het ten laatste op 15 maart aan de medewerkers werd voorgelegd”, zegt Annelies Baelus, expert opleidingen bij Acerta Consult. Vanaf eind april kunnen er controles zijn.

Het opleidingsplan maakt deel uit van de arbeidsdeal van de federale regering. Die bevat onder meer een individueel opleidingsrecht voor medewerkers van vijf dagen per jaar.