Annick De Ridder was verkleed als Maria van Bourgondië, en Dirk De fauw als Maximiliaan I van Oostenrijk. Ze verwelkomden liefst 1.700 genodigden op het nieuwjaarsfeest van Port of Antwerp-Bruges in de Antwerpse Lotto Arena. De West-Vlaams Antwerpse fusiehaven bestaat net twee jaar.
De Ridder en De fauw lichten toe waarom ze net in die historische pakken gekropen zijn. “De kenners van onze vaderlandse geschiedenis weten dat die twee een huwelijk aangingen met verstrekkende politieke en economische gevolgen”, zei Annick De Ridder. “Net zoals de fusie tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge.”
Periode van economische bloei
Volgens Dirk De fauw vormde uitgerekend het huwelijk tussen Maximiliaan en Maria de basis voor het latere Habsburgse wereldrijk, dat grote delen van Europa zou omvatten en zorgde voor een grote mate van politieke stabiliteit in de Bourgondische Nederlanden. Het had ook een blijvende impact op de Europese geschiedenis.
“Dit zorgde voor economische bloei”, aldus De fauw in zijn toespraak. “De handel en de culturele uitwisseling tussen de regio’s werden bevorderd, wat gunstig was voor de ontwikkeling van de Lage Landen. Ook de fusie van de onze twee havens bewijst elke dag opnieuw haar meerwaarde. Zo hebben we samen onze positie in de internationale logistieke keten versterkt en onze positie als een van de belangrijkste toegangspoorten tot Europa aanzienlijk uitgebouwd. Door ons spreekwoordelijk huwelijk kunnen we de containervolumes spreiden over beide platformen en staan we als haven met een nog sterker merk op internationaal niveau.”
foto: Port of Antwerp-Bruges