In een zeer ruime woning van de voormalige aluminiumfabriek Etincoz op het einde van de Wachtebekestraat krijgt de Wase Werkplaats vzw een extra vestigingsplaats. Het bedrijf is met 800 werknemers het grootste maatwerkbedrijf van Oost-Vlaanderen.
In Zelzate is het bedrijf al actief in het groenonderhoud van de begraafplaats. De Wase Werkplaats was nu op zoek naar een extra uitvalsbasis voor de tewerkstelling in de Gentse haven en het Meetjesland. De vzw wil er mensen, die door psychische, mentale of medische problemen (nog) geen reguliere job aankunnen, begeleiden richting aangepast werk. Dat gaat van groenonderhoud tot verpakken in de farmaceutische industrie. Hun nieuw onderkomen is een grote fermette met hangar en een bijgebouw dat nog door de vorige eigenaar werd gebruikt als keuken voor catering. In april neemt de Wase Werkplaats er zijn intrek.
Nodeloze onteigening?
De woningen werden in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer onteigend om plaats te maken voor de aanleg van de nieuwe oprit van de R4 naar de E34. Maar in november 2021 weigerde Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) de hervorming van de R4 door Zelzate – na veel lokaal protest – te vergunnen. De oprit komt er dus mogelijk nooit, waardoor twee fraaie panden – waaronder de woning van oud-gemeenteraadslid Vincent Dierickx – al een hele tijd leeg staan en achteraf gezien misschien wel onterecht onteigend werden.
Maar aan de leegstand komt – in elk geval tijdelijk – een einde. De Wase Werkplaats sloot een ‘bezetting ter bede’ met AWV, waardoor het pand voor drie jaar kan gebruikt worden zonder dat de regeling onder de huurwetgeving valt.
Ook de gemeente Zelzate sluit een gelijkaardige overeenkomst met AWV voor het gebruik van de loodsen op het perceel. Die zullen ingenomen worden door de gemeentelijke technische dienst. Ook de tweede onteigende woning wordt binnenkort verhuurd, voor private bewoning.