Restaurant Invincible

Tegen de trend in openen René en Gudrun nog een speelgoedwinkel: “We maken graag kinderen gelukkig”

Speelgoedwinkels zijn met uitstervend bedreigd, maar er zijn nog mensen die er in geloven én het aandurven. René en Gudrun openen in de Zuidmoerstraat met ‘Neverland Toys & Trinkets’ een betoverend winkeltje, dat kleine en grote kinderen gelukkig wil maken. “Bedoeling is dat we ook game-avonden organiseren.”

René De Zutter (53) en Gudrun Serraes (50) zijn bezige bijen: hij is leidinggevende in een Gents cementbedrijf, zij is adjunct-directeur op SBSO ’t Vurstjen, een school voor buitengewoon secundair onderwijs in Evergem. Daarnaast runnen ze een kroostrijk gezin met vijf kinderen, zijn ze actief als pleegouder en als er dan nog tijd over is begeeft het gezin – met René op kop – zich in de wondere spelletjeswereld.

“Bij World of Warcraft (een bordspel) heeft hij vrienden in heel de wereld gemaakt”, zegt zoon Toon. “Tijdens de Gentse Feesten blijven ze dan allemaal slapen bij ons thuis, Roemenen, Grieken, Ieren.”

Al pop-ups

René en Gudrun gingen nu aan het ondernemen met hun uit hand gelopen hobby: ze maakten van het voormalige, saaie copycenter in de Zuidmoerstraat een opwindend, avontuurlijk speelgoedwinkeltje.

“We hadden al twee jaar een online shop”, vertelt Gudrun. “Vorig jaar zijn we in Eeklo komen wonen, omdat immo hier nog betaalbaar is. Onze kinderen gingen het huis maar niet uit. Drie onder hen wonen nu in onze woning in Lochristi, de twee jongste hebben we meegenomen naar hier. Eerst hebben we wat speelgoed die we liggen hadden verkocht op de rommelmarkt van ’t Kaaiken. “

“Maar iedereen vroeg zich af waarom we niks deden met al de ruimte die we hadden. De benedenverdieping was eigenlijk bestemd voor mijn mama, maar ze voelt zich nog te goed om hier te komen inwonen. Dan hebben we met Sinterklaas en rond Kerst een pop-up gestart. Dat was heel leuk en werd zo goed onthaald, dat we een ondernemingsnummer hebben aangevraagd en we begonnen zijn met ‘Neverland Toys & Trinkets’. Waarom die naam? Het is een verwijzing naar mijn man, die nooit groot gaat worden.” (lacht)

Vintage speelgoed en kaartspelen

Met de uitverkoop bij Fun verdwijnt straks opnieuw een klassieke speelgoedwinkel, de zoveelste in een heel lange rij die de concurrentieslag met de online shops verliest. Toch durven René en Gudrun het nog aan om een winkeltje te starten.

“We nemen geen enkel risico. We doen onze vaste job graag. Dit is pure fun voor ons. We hebben trouwens altijd graag kinderen gelukkig gemaakt.” Bij Neverland Toys & Trinkets ligt de focus op kaartspelen als Magic, Pokémon, Lorcana en Flesh & Blood én op vintage speelgoed. “We hebben natuurlijk ook nieuw gerief, maar we zijn voor hergebruik omdat we onze voetafdruk zo klein mogelijk willen houden én we geloven in de kracht van hergebruik en kwaliteit.”

Voor 20 euro

Een klein, fijn speelgoedwinkeltje, het kan niet anders of hier worden harten veroverd. Gudrun: “Nog voor we een winkel hadden, stalden we ons speelgoed al uit. Heel veel mensen piepten toen al binnen, ook volwassenen. Mijn man zet ‘battles’ in scène, we veranderen vaak de vitrine. Als ik dan de kinderen op straat daar over bezig hoor is dat gewoon geweldig. Wie binnenkomt, mag niet alleen kijken maar ook aanraken. Dat moét. We leggen onszelf ook op dat iedereen hier binnen de marge van 20 euro met gegarandeerd iets leuks naar buiten moet kunnen gaan.”