Perrette

120 jaar Perrette, de eerste chocoladereep van Adolphe Meurisse

Adolphe Meurisse-Melzer kwam uit Mons (Bergen) en opende in 1849 een patisserie op de Melkmarkt. Acht jaar later verhuisde hij naar de Lange Herentalsestraat waar hij de eerste chocolaterie uitbouwde in een tijd dat chocolade nog een zeldzame delicatesse was. Aanvankelijk maakte Meurisse vooral tabletten en pralines. In 1890 vond de chocolaterie de eerste verpakte chocoladereep uit: de Perrette. De naam komt uit Het melkmeisje en de melkkan, een moralistische fabel uit 1678 van Jean de La Fontaine, waarin het ondernemende boerinnetje Perrette de hoofdrol speelt.

Verzamelobjecten

In elke reep Perrette zat een leuke verrassing. Tussen de papieren wikkel en het zilverpapier rond de chocolade zat telkens een leerrijke chromo met de afbeelding van tropische vogels, bijzondere beroepen, beroemde componisten en andere reeksen. Die werden gekleefd in educatieve verzamelalbums van Meurisse, wat tot in de jaren zestig een wijdverspreide hobby was bij jong en oud. Intussen was de chocolaterie verhuisd naar een nieuwe fabriek aan de Viaduct-Dam. In 1969 kwam Meurisse in moeilijkheden, werd overgenomen door General Chocolate, later General Biscuits en de productie werd overgeplaatst naar Herentals.

Maar de Perrette kwam terug. Voor de vijfde editie van Antwerpen Koekenstad werd de legendarische reep in 2017 opnieuw uitgebracht, helaas zonder bijgesloten chromo. Nog later werd de merknaam Meurisse verkocht aan de erven van de familie en in 2020 opnieuw gelanceerd door twee achterachterachterkleinzonen van oprichter Adolphe.

De chocoladereep bestaat dan wel sinds 1890, het merk Perrette werd pas in 1904 gedeponeerd. Dat maakt dat Perrette dit jaar 120 jaar viert, en dat gebeurt onder meer met een expo in Het Steen vanaf 15 februari.