Kenji Kurasawa Yamayu Santatsu Chef Kenji Kurasawa. Foto: Joris Herregods

Bekende Japanse chef die al 36 jaar kookt op de Ossenmarkt gaat met pensioen: “Wat een fantastische klanten heb ik hier toch gehad”

De laatste sashimi, de laatste sushi, de laatste sake. Op het einde van de maand sluit chef Kenji Kurasawa (67) definitief de deuren van zijn Japans restaurant Yamayu Santatsu. Daarmee wordt een punt gezet achter de zaak die 36 jaar geleden de authentieke Japanse keuken op de kaart zette in Antwerpen.

Hoe vaak zou chef Masakazu Kurasawa (veel beter bekend onder zijn roepnaam Kenji, nvdr.) sushirijst perfect hebben gemaakt. Of zijn tonijn gekeurd en vakkundig versneden hebben? Zelf heeft hij hoegenaamd geen antwoord op dat soort vragen, want de tijdspanne die hij met Yamayu Santatsu overbrugd heeft, is veel te groot.

Toen de zaak 36 jaar geleden de deuren opende op de Ossenmarkt, was de Japanse keuken in onze contreien nog een niche waar de meeste mensen nog nooit van geproefd hadden. Maar chef Kenji maakte de typische gerechten zoals die in Japan werden geserveerd, zonder compromissen. Zijn Japanse klanten, die toen onder meer uit de diamantbuurt kwamen, voelden zich op slag thuis en kwamen terug.

De Japanse keuken was 36 jaar geleden compleet onbekend. Foto: JHS

“In het begin was de Japanse keuken helemaal niet bekend. Mensen wisten niet wat ze moesten verwachten. Sushi is daarna stap voor stap populairder geworden bij de Belgen. In het begin waren bijna al mijn klanten Japans. Vandaag is het omgedraaid. En wat leuk is: klanten van het eerste uur brengen nu hun kinderen mee”, zegt hij.

Geen show

Zonder goocheltrucs of overdreven show bouwde de zaak zo een naam als een klok op: hier moest je zijn om authentiek Japans te eten. “Mijn doel was altijd om de beste ingrediënten te verzamelen, daar heb ik nooit op toegegeven. Ik heb ook nooit meegedaan met die Amerikaanse versies met veel saus. Ik hield van de pure smaken, mijn klanten zouden anders boos zijn.”

Tot zondag 28 januari kunnen de klanten er nog terecht. Vanaf 29 januari is het definitief gedaan. “Ik ben 67 en ik ga met pensioen”, legt hij uit. “Mijn vrouw en ik blijven in Antwerpen wonen, maar verder is er nog niet echt een plan. Of ik het koken ga missen? Ik denk het wel, ja. Nu zal ik voor mijn vrouw koken.”

“Ik heb in elk geval nooit spijt gehad dat ik hier in Antwerpen met de zaak ben begonnen. Daarvoor had ik al in verschillende steden in verschillende landen gewerkt. En hier waren de mensen écht waar het allervriendelijkste. Wat een fantastische klanten heb ik hier al die jaar toch gehad. Ik heb er zelf enorm van genoten. Al die jaren zijn voorbij gevlogen. Bedankt!”

“Hier waren de mensen écht waar het allervriendelijkste”, zegt de chef. Foto: JHS