Het nieuws over de komst van Marc Zwaaneveld werd woensdag om 11 uur meegedeeld op een Bijzondere Ondernemingsraad bij Van Hool. Zwaaneveld zal CEO Filip Van Hool in de komende maanden als co-CEO bijstaan om de aanhoudende problemen bij de busbouwer aan te pakken. Filip Van Hool zal zich op de dagelijkse werking blijven concentreren, terwijl Zwaaneveld een plan voor het herstel moet uitdokteren.
Dat plan is hard nodig. In 2019 maakte Van Hool een verlies van 2,2 miljoen euro. Sinds de uitbarsting van de coronacrisis liepen de verliezen daarna tot meer dan zestig miljoen euro per jaar op. In 2022 beperkte het verlies zich tot een kleine twintig miljoen euro. Intussen staan nog altijd veel werknemers op tijdelijke werkloosheid. Ze zitten dus veel dagen werkloos thuis, en worden daardoor minder betaald.
Vorige week kreeg Van Hool opnieuw een zware dobber te verwerken. De Lijn bestelt 92 elektrische bussen bij de Chinese busbouwer BYD, die de bussen in een fabriek in Hongarije bouwt. De Lijn heeft ook de mogelijkheid om nog 408 andere bussen bij BYD te bestellen, zonder de tijdrovende procedure van een nieuwe openbare aanbesteding te moeten doorlopen.
Enkele dagen na die aankondiging van de misgelopen bestelling bij De Lijn, kwam er beter nieuws voor Van Hool. Het bedrijf mag 112 batterij-elektrische bussen leveren aan de Nederlandse vervoersmaatschappij Qbuzz. Een tijd geleden haalde Van Hool ook al een ander order van 54 elektrische bussen binnen voor Qbuzz. Al die bussen worden ontworpen en ontwikkeld in Koningshooikt.
Schrapte 422 jobs bij Greenyard Foods
Maar het succes bij Qbuzz kan dus niet verhinderen dat Van Hool met rode cijfers en werkloos personeel achterblijft. Marc Zwaaneveld moet nu het tij proberen te keren. Hij hielp eerder al Greenyard Foods uit Sint-Katelijne-Waver, dat verse groenten en fruit en diepvriesproducten aan supermarkten levert, uit de miserie. Zwaaneveld is daar eind vorig jaar afgetreden als co-CEO, aan de zijde van Hein Deprez.
Zwaaneveld, die in Eindhoven woont, kwam in 2019 als crisismanager aan boord van Greenyard. Het bedrijf kampte toen met een zeer hoge schuldgraad. Zwaaneveld trok Greenyard weer recht met een forse besparingsoperatie. Hij schrapte 422 jobs, verkocht verschillende onderdelen van Greenyard en ging nauwe samenwerkingen aan met onder meer Delhaize en Carrefour in België. Door ingrijpende hervormingen daalde de schuld van Greenyard en steeg de winst.
In 2014 ging Zwaaneveld ook al als redder van de afvalverwerker Van Gansewinkel (die nu Renewi heet) aan de slag. Hij was eerst operationeel directeur, en werd daarna al snel CEO. De Nederlander schrapte er jobs, verkocht bedrijfsonderdelen en liet een financieel gezond bedrijf na.
Kinderen helpen in Mongolië
Marc Zwaaneveld is niet alleen een saneerder die bedrijven uit de penarie helpt. Hij heeft ook een groot maatschappelijk engagement. Zo was hij enkele jaren voorzitter van een vzw die gezinnen helpt waarin een kind getroffen werd door kanker. Zeven jaar geleden deelde Zwaaneveld tijdens een reis naar Mongolië draagbare zonnepaneeltjes uit aan kinderen, zodat die elektriciteit hadden om bijvoorbeeld hun huiswerk te maken.
Kordate Hollander
Maar die zachtere kant staat zijn doortastende bedrijfsvoering niet in de weg. De Nederlandse krant Het Financieele Dagblad omschreef Marc Zwaaneveld in 2019, toen hij bij Greenyard aan de slag ging, als een ‘Kordate Hollander’. ”Hij is een prima kerel die de problemen snel in kaart brengt, en vervolgens de moed heeft om te handelen naar zijn bevindingen, ook als zijn maatregelen pijn doen”, stond er.