Wanneer je via de Berlarij naar de Rechtestraat wandelt, valt het op dat de straten er nogal verlaten bijliggen. In de Rechtestraat alleen, tellen we minstens vijf panden die leegstaan. Dat kan tellen. Wij wandelen binnen in Hair&Beauty waar Natascha Dresen al acht jaar verkoopsverantwoordelijke is. “Ik moet er niet over liegen, de cijfers zijn minder. De Berlarij ligt volledig open en heel veel zaken gaan toe”, valt ze met de deur in huis. “Mensen die hier moeten zijn, parkeren graag voor de deur maar dan krijgen ze meteen een boete. Stad Lier doet het nodige, maar het verdwijnen van parkeermogelijkheden heeft natuurlijk impact”, vertelt ze. “Werknemers moeten ook betalend parkeren, wat niet bevorderlijk is. De leegstand neemt toe en sinds de restauratie aan de Sint-Gummaruskerk is de passage ook merkbaar verminderd.”
Parkeerproblemen
Ook aan de overkant bij herenkledingszaak Suetens horen we een gelijkaardig verhaal. “Het grootste probleem in Lier is parking”, zegt zaakvoerder Tim Rits. “De restauratie van de Sint-Gummaruskerk neemt veertig parkeerplekken weg. Natuurlijk is er een grote parking aan Gasthuisvest, maar die is dan weer betalend.” Tim is Lierenaar maar verhuisde voor enkele jaren. “Ik moet eerlijk toegeven dat ik enorm geschrokken was bij mijn terugkeer”, vertelt hij. “Vroeger was dit een bruisende stad. De grootste fout die ze volgens mij hebben gemaakt is het weghalen van de parking op de Grote Markt. Mensen willen parking, mensen willen ergens vlakbij zijn. Dat is toch normaal?”
Onlangs werd er door collega-handelaars naar de stad geschreven om meer parking te creëren nu de restauratiewerken aan de Sint-Gummaruskerk gestart zijn. “Ik kan alleen maar hopen dat daar iets positiefs uitkomt. Het is niet bergaf gegaan sinds de opkomst van online shoppen. De grootste fout is het parkeerbeleid.”
Ook Ingrid Vandeuren van brasserie Koffie&Meer herkent de problematiek. “Ik ben begonnen in juni en kan zeker niet klagen want ik heb een vlotte start genomen. Maar parkeren is hier echt wel een issue”, zegt ze. “Ik denk dat er in het verleden fouten gemaakt zijn door het bestuur, wanneer ze de parking op de Grote Markt hebben weggenomen.”
Pensioen
Een beetje verderop wandelen we Koffiebranderij & Theespeciaalzaak Van Ouytsel binnen. Hoewel er aan de overkant vijf panden leegstaan, wandelt hier de ene na de andere klant binnen en is het aangenaam druk. “Ik ben de 5de generatie van het koffiebranden, dus ik woon hier al erg lang. Ondertussen sta ik hier al dertig jaar en daarvoor waren het mijn ouders”, vertelt zaakvoerdster Judith Van Ouytsel.
“In de Rechtestraat waren er altijd veel handelaars maar ook veel mensen van dezelfde leeftijd”, zegt ze. “Wanneer ik de zaak heb overgenomen waren er velen in de buurt die zo’n 10 à 15 jaar ouder waren dan ik. Dan weet je dat die mensen allemaal in ongeveer dezelfde periode op pensioen gaan. Het is dikwijls een leegte die niet meteen ingevuld raakt, want het is niet makkelijk voor jonge ondernemers.”
Toch blijft het beeld van Lier overwegend positief bij de meeste klanten. “Ik moet zeggen dat ik vooral mensen uit Lier en omgeving de leegstand triest vinden. Voor toeristen is het een ander verhaal. Voor hen is het meer de algemene sfeer die telt.”
Brugge van de Kempen
Peter de Vleeshouwer en Annick Van Laer zijn boodschappen aan het doen wanneer ik hen aanspreek. Peter woont sinds kort in Lier. “Ik kwam hier als kind al regelmatig om boodschappen te doen en ben recent verhuisd. Natuurlijk merk ik ook dat er op veel plekken panden leegstaan.” “Vroeger kwamen mensen echt naar Lier om te shoppen en dat is nu al lang niet meer het geval”, voegt Annick toe. “Ik denk ook dat mensen niet goed weten waar ze moeten parkeren”, zegt Peter. “In andere steden kom je toe en is er vaak een grote centrumparking voorzien waar je terecht kan. Hier moet je een beetje de randjes gaan opzoeken.”
“In de voormiddag was het markt (zaterdagmarkt, red.) en dan zie je dat de stad begint te leven. Wanneer we daarnet terugkwamen van de winkelstraat, waren ze de markt aan het afbreken. Je ziet dat wanneer de markt weg is, de mensen ook weer huiswaarts keren”, zegt Peter. “Er zijn veel winkelketens aan de rand van de stad gekomen en dat is natuurlijk nefast voor de kleine middenstand”, vertelt Annick. Toch wonen ze erg graag in Lier. “Ik blijf het een gezellig stadje vinden, je kan het een beetje vergelijken met het Brugge van de Kempen”, sluit Peter af.
Weinig shopplezier
Ook Nadia Rooymans en haar zoon Vin zijn op stap, ze wonen nu al zes jaar in de stad aan de Nete.“Lier is prachtig. Je hebt er veel wandelplezier op de dijk. En ook in de zomer is het super gezellig”, begint ze haar verhaal. “Het jammere is dat er steeds meer en meer winkels verdwijnen. Wanneer er iets weggaat, merk je ook dat er niet meteen iets nieuws in de plaats komt. Af en toe heb je een pop-up, maar die is vaak geen lang leven beschoren.” Ook Nadia uit haar bezorgdheid wanneer het aankomt op parkeren. “Er zijn hier overal werken en nergens heb je parking. Ofwel moet je een flink eind stappen of anders flink betalen. Wij hebben altijd een doel wanneer we naar de stad komen. Er is eigenlijk geen sprake meer van gezellig kuieren of windowshoppen.”