Hans van leeuwen baat 12 Delhaizes uit Hans van leeuwen baat 12 Delhaizes uit, waaronder die in de Fruithoflaan in Berchem. Foto: jvdp, rr

Steeds meer Delhaizes vinden overnemer: één ondernemer baat binnenkort 12 vestigingen uit

Delhaize heeft een overnemer gevonden voor de winkels in Berchem, Hoboken, Merksem en Mechelen. Daardoor hebben zeventien van de eenentwintig eigen winkels van de supermarktgroep een overnemer. Eén ondernemer baat weldra twaalf Delhaizes uit.

Delhaize kondigde in maart vorig jaar aan dat het de 128 winkels in België die het zelf uitbaat, zou overdragen aan zelfstandige uitbaters. Een klein jaar later is dat proces al ver gevorderd: 107 van de 128 supermarkten hebben inmiddels een overnemer. In de provincie Antwerpen is er alleen voor de winkels in de Museumstraat (Delhaize Hippodroom) en de Plantin Moretuslei in Antwerpen en voor de Delhaizes op de Bredabaan in Brasschaat en in Sint-Lenaarts (Brecht) nog geen overnemer gevonden.

Zeventien van de eenentwintig eigen winkels van Delhaize in de provincie Antwerpen en het Waasland hebben al een overnemer.

Eén overnemer heeft twaalf Delhaizes

Een opvallende overnemer voor de nieuwe Delhaizes is Hans van leeuwen. Hij neemt de Delhaize in de Fruithoflaan in Berchem over, en is daarmee aan zijn twaalfde Delhaize toe. Vorige maand raakte bekend dat hij de Delhaize-winkels in Houthalen en Waterschei (Genk) overneemt. Hij is ook uitbater van de winkels in Kalmthout, Wuustwezel, Hoogstraten, Vosselaar, Beerse, Grobbendonk, Turnhout, Tessenderlo en Vlijtingen (Riemst).

Het personeel van de Delhaize in Berchem neemt een afwachtende houding aan. “We zijn blij dat de onzekerheid over de overnemer is weggenomen, maar blijven van mening dat de werkomstandigheden van het personeel onder zware druk staan”, zegt Anik Van den Bosch, werkneemster van Delhaize in Berchem.

“We zijn een elastiek die wordt uitgerekt tot hij springt. De kans is ook groot dat we binnenkort op zondag open zullen zijn. Enkele werknemers willen zondag wel werken, maar we vrezen dat de driedubbele premie voor zondagswerk die we nu krijgen, financieel te zwaar zal wegen voor de overnemer, waardoor dat zondagswerk vooral met flexijobbers en jobstudenten zal gebeuren.”

Andere overnemers

De Delhaize in Merksem wordt overgenomen door Jonathan Ipekdjian. Hij is vandaag verkoopadviseur bij automerk BMW en baat ook Delitraiteur in Schilde uit. Zijn familie is de drijvende kracht achter het restaurant Mosselino in Schoten. “Ik hou van een uitdaging en zie een mooie toekomst in Delhaize”, zegt Jonathan Ipekdijan. Net als de andere overnemers heeft hij in de nabije toekomst een gesprek met het personeel van de winkel.

De Delhaize in Hoboken wordt overgenomen door Oumaima El Hosni, die voor zover bekend nog geen andere Delhaizes uitbaat. De Delhaize in Mechelen komt in handen van de familie Minchella, die onder meer al een Proxy Delhaize in de regio-Brussel uitbaat.