Schermafbeelding 2024-01-15 om 17.10.17

Winkel verdwijnt na 130 jaar, plaatjes komen in de plaats

Na 130 jaar heeft kruidenierswinkel Huis Pricken in de Diestsestraat in Hasselt definitief de deuren gesloten. “Ik heb geweend en gelachen”, zegt uitbaatster Marleen Jaminé, die als laatste telg van de vier generaties de zaak stopt.

Huis Pricken kent zijn oorsprong eind negentiende eeuw. Van de Eerste Wereldoorlog was nog lang geen sprake, maar de fundamenten waren wel al gelegd van wat de oudste kruidenierszaak van Hasselt zou worden. Vier generaties lang hebben de familieleden in vrouwelijke lijn de uitbating voor hun rekening genomen. Het klantenbestand is groot en Huis Pricken is een plaats waar de bezoekers elkaar kennen. Net voor de jaarwisseling zijn voor het laatst de deuren opengegaan. Een beslissing die uitbaatster Marleen Jaminé niet licht valt. “Ik heb 45 jaar gewerkt en denk wel dat het genoeg is geweest”, zegt Marleen. “Ik kan niet blijven doordoen. Ik ben ook wel blij dat ik op pensioen kan gaan. Dan heb ik eindelijk tijd voor het huishouden. Na 45 jaar kan ik eens op mijn gemak naar de markt gaan. Dan heb ik nog eens tijd voor de gewone dingen. Neen, in een zwart gat zal ik niet vallen. Ik kan nu ook meer tijd vrij maken voor mijn hobby’s zoals lezen en wandelen.”

Marleen geeft mee dat er weliswaar een eind komt aan de kruidenierswinkel maar dat ze blijft wonen in het ouderlijk huis. “Wat er met de winkel gaat gebeuren? De uitbater van de platenwinkel recht tegenover ons heeft het overgenomen. Voor een deel wordt het een platenwinkel en voor een ander deel een kunstgalerij. Het heeft dus wel een nieuwe bestemming en daar zijn we blij mee”, zegt ze tot slot.