BELGIUM KONINGSHOOIKT ILLUSTRATION VAN HOOL Foto: Belga, Dirk Waem

Van Hool haalt nieuw order voor 112 batterijbussen binnen in Nederland

Busbouwer Van Hool heeft een nieuw order voor 112 batterijbussen voor de Nederlandse vervoersmaatschappij Qbuzz binnengehaald. Vorig jaar had het bedrijf reed 54 batterijbussen besteld bij Van Hool, zo meldt de constructeur uit Koningshooikt (Lier) vrijdag in een persbericht.

QBuzz zal de bussen vanaf 15 december 2024 inzetten in de vervoersregio Zuid-Holland Noord in de provincie Zuid-Holland. Qbuzz haalde er de nieuwe concessie binnen voor de regio met steden als Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn.

“Dit nieuwe order van Qbuzz, meteen het grootste order voor de Van Hool ‘A’ stadsbus, komt er nog geen jaar na een eerdere bestelling van 54 stuks door deze Nederlandse vervoersorganisatie. Van Hool gaat dus 166 bussen bouwen voor Qbuzz”, klinkt het in het persbericht. Inmiddels heeft het bedrijf al meer dan 400 voertuigen uit dat nieuwe gamma van bussen met een batterij-elektrische aandrijving, een brandstofcel (waterstof) of een trolley aandrijving.

Lees ook: Terwijl De Lijn elektrische bussen bestelt in China, zit busbouwer Van Hool in crisis

Vorige week was in eigen land nog ophef ontstaan omdat De Lijn 92 bussen besteld heeft bij de Chinese busbouwer BYD. Eerder had De Lijn bestellingen aan onder meer de Vlaamse busbouwers VDL en Van Hool gegund, maar ook aan het Italiaanse Iveco.

Van Hool telt ruim 3.500 medewerkers wereldwijd, van wie de meesten in de productievestigingen in Koningshooikt en het Noord-Macedonische Skopje werken.

Wat het effect zal zijn op de volumes en werkgelegenheid in Lier, is nog niet duidelijk. “We hebben nu nog niet uitgemaakt waar we de bussen zullen produceren, in Noord-Macedonië of hier in Koningshooikt”, verduidelijkt woordvoerder Dirk Snauwaert. De beslissing hangt bijvoorbeeld af van de productieplanning van beide fabrieken. De bussen moeten alleszins al eind dit jaar ingezet worden. De woordvoerder wijst er ook op dat het om een order van heel specifieke, ‘high level’ bussen gaat.

Het order zorgt sowieso wel voor bedrijvigheid in Koningshooikt. “Alle bussen uit het A-gamma worden ontworpen en ontwikkeld in het kenniscentrum van Van Hool in Koningshooikt”, voegt Snauwaert toe. “Daar bouwen wij ook alle prototypes en we testen ze hier ook. En de productieondersteuning en commerciële ondersteuning gebeurt vanuit Koningshooikt, of ze nu in Noord-Macedonië of hier gebouwd zullen worden.” Het gaat bijvoorbeeld om de aankoop van onderdelen, naverkoopservice en de wisselstukken.

Financiële details van het order communiceerde Van Hool niet.