Yolande en Selina van broodjeszaak 't Zomersproetje 1. Foto Dirk Vertommen Yolande en Selina van broodjeszaak 't Zomersproetje. Foto Dirk Vertommen

Yolande opent broodjeszaak ’t Zomersproetje op Mechelse Veemarkt

Op de Veemarkt in Mechelen opende maandag de nieuwe broodjeszaak ’t Zomersproetje. Na een carrière van meer dan tien jaar bij een meubelwinkel keert zaakvoerster Yolande De Bilde daarmee terug naar haar grote passie. “Het zijn mijn eerste stappen als zelfstandige, dus het is best spannend”, zegt ze.

Yolande De Bilde is afkomstig uit Vilvoorde en woont intussen al enkele jaren in Mechelen. Ze werkte jarenlang in een broodjeszaak, maar ging dertien jaar geleden aan de slag bij meubelketen Leen Bakker. “Ik heb er graag gewerkt”, zegt ze. “Maar in de broodjeszaak staan, dat was echt mijn passie. Ik deed het zo graag dat ik nooit onder stoelen of banken heb gestoken dat ik ooit een eigen broodjeszaak zou willen.”

Toen haar vriend in het najaar van vorig jaar in contact kwam met de eigenaar van het pand tussen Supersmos en Game Mania op de Mechelse Veemarkt, ging de bal aan het rollen. “Vroeger was er een bakkerij in gevestigd en het was eigenlijk de bedoeling om er een snackbar te openen”, zegt Yolande. “Maar dat zag ik niet zitten. Ik droomde niet van een frituur, maar wel van een broodjesbar. Uiteindelijk kwamen we vlot tot een overeenkomst.”

’t Zomersproetje, zoals de nieuwe broodjeszaak heet, is dus gevestigd vlak naast grote concurrent Supersmos, een begrip in Mechelen. “Toen ik maandag voor het eerst opende, zei een van de eerste klanten meteen dat ik veel lef heb”, zegt Yolande. “Maar ik ben er niet bang van, anders was ik er niet aan begonnen. Het handelspand en de woonst van Supersmos staan bovendien te koop. Ik weet niet precies wat de plannen zijn, maar misschien blijf ik hier binnenkort dus wel alleen over.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Yolande en Selina van broodjeszaak 't Zomersproetje 1. Foto Dirk Vertommen
Yolande en Selina. Foto: Dirk Vertommen.

In de nieuwe zaak kan je terecht voor belegde broodjes. De zaakvoerster specialiseerde zich in versgemaakte salades zoals aardappel-, kip- en eiersla. “Daar kreeg ik meteen heel wat goede reacties op van de eerste klanten”, klinkt het. “Op termijn wil ik het aanbod verder uitbreiden en bijvoorbeeld ook warme snacks, panini’s en verse soep verkopen. Daar is het alvast het weer voor. Om niemand in de kou te laten staan, hebben we ook verschillende halalproducten.”

Chocolatier

Yolande staat in de zaak samen met haar dochter Selina. Zij volgde een bakkersopleiding en wil zich specialiseren als chocolatier. “Misschien verkopen we binnenkort dus ook heerlijke chocolade”, zegt Yolande. “We zien wel wat de toekomst brengt. Het zijn ook pas mijn eerste stapjes als zelfstandige. Het is dus best spannend. Maar dit is mijn droom en ik heb enorm veel zin om erin te vliegen.”

Broodjesbar ’t Zomersproetje is geopend van 7 tot 15 uur, al kunnen die openingsuren in de toekomst nog wijzigen. Vooraan in de zaak is er ook heel wat ruimte om te zitten en je broodje ter plaatse op te eten.